Naleśniki z truskawkami i serkiem waniliowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Naleśniki z truskawkami jeszcze nigdy nie były tak puszyste! Wypróbuj przepis na naleśniki z truskawkami i serkiem homogenizowanym. Sekretem delikatnego ciasta jest połączenie masy z ubitymi oddzielnie białkami. Wypróbuj ten sposób i delektuj się wyjątkowo subtelnym ciastem na naleśniki.
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka (może być wymieszane z wodą - najlepiej gazowaną)
- 1 łyżka cukru
- olej do smażenia
- Nadzienie:
- 3 szklanki (ok. 0,5 kg) oczyszczonych truskawek
- 30 dag serka homogenizowanego, np. waniliowego
- cukier
- Wierzch:
- jogurt
- śmietanka lub bita śmietana
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żółtka oddziel od białek i wymieszaj je dokładnie (najlepiej mikserem) z pozostałymi składnikami.
- Białka ubij na sztywno z łyżką cukru (wsyp ją dopiero pod koniec) i delikatnie połącz z naleśnikową masą. Naleśniki smaż z obu stron na rozgrzanej patelni lekko natłuszczonej olejem.
- Duże truskawki pokrój na mniejsze kawałeczki, małe zostaw w całości. Nakładaj nadzienie na środek każdego naleśnika. Możesz przedtem posmarować płatek posłodzonym serkiem. Nadzienie z serkiem będzie się lepiej trzymało niż z twarogiem.
- Naleśniki zwijaj w ruloniki albo składaj w koperty. Polej np. jogurtem, a gdyby były mało słodkie, posyp cukrem pudrem lub zwykłym cukrem.
- Uwaga! Jeśli nie ubijesz osobno piany, tylko wszystkie składniki ciasta zmiksujesz razem, naleśniki też będą smaczne, tyle że mniej pulchne.