Naleśniki z płatków owsianych i maślanki z miodem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Naleśniki z płatków owsianych i maślanki z miodem są pyszne i zdrowe, ale wymagają nieco cierpliwości. Aby były puszyste i lekkie masa musi poleżakować.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki maślanki
- 1/2 szklanki mleka w proszku
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka sopdy
- sól
- 4 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki owsiane namoczyć na noc w wodzie. Do namoczonych płatków dodać maślankę.
- Mleko w proszku wymieszać z połową szklanki wody i miodem i dodać do płatków.
- Jajka ubić z mąką, sodą i solą. Dodać do ciasta. Ciasto odstawić na 24 godz., a następnie smażyć dość cienkie naleśniki.