Naleśniki z masłem klarowanym

Naleśniki z masłem klarowanym
Autor: Shutterstock.com Cienkie naleśniki z masłem klarowanym zwinięte w rurki
łatwy
15 min
4

Naleśniki z masłem klarowanym w dawnych książkach kucharskich nazywano naleśnikami po angielsku. Naleśniki na maśle klarowanym są delikatne w smaku, elastyczne i świetnie nadają się do nadziewania, dalszego smażenia lub zapiekania. Wypróbuj sprawdzony przepis na naleśniki! 

Dlaczego dodać klarowane masło do naleśników?

Klarowane masło to masło stopione i odcedzone z pozostałości mleka. Można kupić je gotowe. Można przygotować je samodzielnie. Wystarczy stopić około 60 g masła. Ostawić do przestygnięcia. Zlać z wierzchu sam tłuszcz mleczny. Pozostałości maślanki odrzucić. 
Dodatek masła do ciasta pozwala smażyć naleśniki na gorącej i suchej patelni. Bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu naleśniki nie są pokryte resztkami przypalonego tłuszczu. Ich smak jest delikatniejszy. Takie naleśniki można podać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. 

SKŁADNIKI

  • 4 jaja L
  • 3 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 50 g klarowanego masła, stopionego i przestudzonego
  • 1/8 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka wybić ze skorupek. Oddzielić białko od żółtek.
  • Żółtka zmiksować z solą. Dodać mleko. Następnie dodać porcjami mąkę. Wymieszać. Wlać masło i ponownie wymieszać.
  • Białka ubić na sztywno. Dodać w trzech porcjach do masy naleśnikowej. Delikatnie wymieszać rózgą lub trzepaczką. 
  • Ciasto odstawić na 30 minut, aby zadziałała natura glutenu. Pod wpływem wody gluten (białko roślinne) spęcznieje. 
  • Po upływie pół godziny ponownie wymieszać ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dodać mleka. 
  • Smażyć na rozgrzanej patelni. Przed pierwszym naleśnikiem patelnię posmarować tłuszczem. Potem nie będzie już to potrzebne. 
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej