Naleśniki z masłem klarowanym
Naleśniki z masłem klarowanym w dawnych książkach kucharskich nazywano naleśnikami po angielsku. Naleśniki na maśle klarowanym są delikatne w smaku, elastyczne i świetnie nadają się do nadziewania, dalszego smażenia lub zapiekania. Wypróbuj sprawdzony przepis na naleśniki!
Dlaczego dodać klarowane masło do naleśników?
Klarowane masło to masło stopione i odcedzone z pozostałości mleka. Można kupić je gotowe. Można przygotować je samodzielnie. Wystarczy stopić około 60 g masła. Ostawić do przestygnięcia. Zlać z wierzchu sam tłuszcz mleczny. Pozostałości maślanki odrzucić.
Dodatek masła do ciasta pozwala smażyć naleśniki na gorącej i suchej patelni. Bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu naleśniki nie są pokryte resztkami przypalonego tłuszczu. Ich smak jest delikatniejszy. Takie naleśniki można podać zarówno na słodko, jak i wytrawnie.
SKŁADNIKI
- 4 jaja L
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 50 g klarowanego masła, stopionego i przestudzonego
- 1/8 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajka wybić ze skorupek. Oddzielić białko od żółtek.
- Żółtka zmiksować z solą. Dodać mleko. Następnie dodać porcjami mąkę. Wymieszać. Wlać masło i ponownie wymieszać.
- Białka ubić na sztywno. Dodać w trzech porcjach do masy naleśnikowej. Delikatnie wymieszać rózgą lub trzepaczką.
- Ciasto odstawić na 30 minut, aby zadziałała natura glutenu. Pod wpływem wody gluten (białko roślinne) spęcznieje.
- Po upływie pół godziny ponownie wymieszać ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dodać mleka.
- Smażyć na rozgrzanej patelni. Przed pierwszym naleśnikiem patelnię posmarować tłuszczem. Potem nie będzie już to potrzebne.