Naleśniki z masłem klarowanym

Naleśniki z masłem klarowanym
Autor: Shutterstock.com Cienkie naleśniki z masłem klarowanym zwinięte w rurki
łatwy
15 min
4

Naleśniki z masłem klarowanym w dawnych książkach kucharskich nazywano naleśnikami po angielsku. Naleśniki na maśle klarowanym są delikatne w smaku, elastyczne i świetnie nadają się do nadziewania, dalszego smażenia lub zapiekania. Wypróbuj sprawdzony przepis na naleśniki! 

Dlaczego dodać klarowane masło do naleśników?

Klarowane masło to masło stopione i odcedzone z pozostałości mleka. Można kupić je gotowe. Można przygotować je samodzielnie. Wystarczy stopić około 60 g masła. Ostawić do przestygnięcia. Zlać z wierzchu sam tłuszcz mleczny. Pozostałości maślanki odrzucić. 
Dodatek masła do ciasta pozwala smażyć naleśniki na gorącej i suchej patelni. Bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu naleśniki nie są pokryte resztkami przypalonego tłuszczu. Ich smak jest delikatniejszy. Takie naleśniki można podać zarówno na słodko, jak i wytrawnie. 

Składniki

4 jaja L

3 szklanki mleka

2 szklanki mąki pszennej 

50 g klarowanego masła, stopionego i przestudzonego

1/8 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Jajka wybić ze skorupek. Oddzielić białko od żółtek.

Żółtka zmiksować z solą. Dodać mleko. Następnie dodać porcjami mąkę. Wymieszać. Wlać masło i ponownie wymieszać.

Białka ubić na sztywno. Dodać w trzech porcjach do masy naleśnikowej. Delikatnie wymieszać rózgą lub trzepaczką. 

Ciasto odstawić na 30 minut, aby zadziałała natura glutenu. Pod wpływem wody gluten (białko roślinne) spęcznieje. 

Po upływie pół godziny ponownie wymieszać ciasto. Jeśli jest zbyt gęste, dodać mleka. 

Smażyć na rozgrzanej patelni. Przed pierwszym naleśnikiem patelnię posmarować tłuszczem. Potem nie będzie już to potrzebne. 

Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Kuchnia kresowa z Podlasia” (wyd. Benkowski, 2006), „Polska Księga ...

więcej