Naleśniki nadziej tym aromatycznym farszem. Prosty przepis na obiad z piekarnika

zapiekane naleśniki z mięsem mielonym
Autor: Shutterstock Nafaszeruj naleśniki i zapiecz. Pyszny i sycący obiad zachwyci każdego domownika.
łatwy
40 min
4

Z mięsa mielonego można wyczarować mnóstwo pysznych i aromatycznych potraw. Oprócz tradycyjnych kotletów mielonych czy włoskiego spaghetti warto wykorzystać je jako składnik farszu do wyśmienitych zapiekanych naleśników. To proste danie oczaruje smakiem każdego, kto go spróbuje. Przekonajcie się sami i sprawdźcie przepis na przepyszne zapiekane naleśniki z mięsem mielonym.

Z czego można zrobić farsz do naleśników?

Sekretem smaku tych domowych naleśników zapiekanych w piekarniku jest doskonały farsz. Przyrządza się go z łatwo dostępnych i niedrogich produktów, które można kupić w większych i mniejszych sklepach przez cały rok.

Lista składników jest podzielona na dwie części. Pierwsza z nich obejmuje produkty potrzebne do przygotowania ciasta i usmażenia naleśników. Z kolei druga część to składniki niezbędne do przyrządzenia farszu.

  • składniki do naleśników – mąka pszenna, mleko, woda gazowana, jajka, sól, olej
  • składniki do farszu – mięso mielone, cebula, marchewka, krojone pomidory, czosnek, ser żółty, masło klarowane, przyprawy

Jak zrobić farsz z mięsa mielonego do naleśników?

Przepis na obłędne zapiekane naleśniki z mięsem mielonym nie jest trudny. Pierwszym krokiem jest przygotowanie ciasta i usmażenie naleśników. Kolejny krok to przyrządzenie doskonałego farszu z mięsa mielonego.

Jak więc zrobić najlepszy farsz z mięsa mielonego do naleśników? Zrobienie nadzienia do naleśników jest proste i trwa kilkanaście minut.

  • 1. krok – podsmażenie cebuli z czosnkiem i marchewką
  • 2. krok – dodanie mięsa mielonego
  • 3. krok – dodanie krojonych pomidorów i doprawienie farszu do naleśników
  • 4. krok – odstawienie farszu do naleśników do ostygnięcia i wymieszanie go ze startym żółtym serem

Jak zapiec naleśniki z mięsem?

Kiedy naleśniki są usmażone, a farsz z mięsa mielonego gotowy, danie należy zapiec w piekarniku. Na naleśniki nakłada się porcje nadzienia i zwija w rulon. Kolejnym krokiem jest ułożenie ich w formie do zapiekania. Tak przygotowaną potrawę wstawia się do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni C. Pieczenie naleśników z mięsem mielonym trwa około 20 minut. Gotowe danie podaje się na ciepło z ulubioną surówką.

SKŁADNIKI

  • naleśniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

  • farsz:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 200 g sera żółtego
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę pszenną i sól przesypać do miski. Wbić jajka. Wlać mleko, wodę gazowaną i olej. Zmiksować na jednolite ciasto i odstawić na 10 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki.
  • Na patelni roztopić masło klarowane. Smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, często mieszając.
  • Dodać obraną i startą na tarce marchewkę i smażyć, aż stanie się miękka.
  • Dodać mięso mielone i dokładnie wymieszać. Smażyć, aż zacznie się rumienić.
  • Dodać krojone pomidory. Smażyć około 5 minut i mieszać, aż składniki się połączą.
  • Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i zestawić patelnię z ognia. Odstawić do ostygnięcia, a następnie wymieszać z połową startego żółtego sera.
  • Porcje farszu nakładać na naleśniki i zwijać w rulon. Układać obok siebie w formie do zapiekania. Wierzch posypać pozostałym startym żółtym serem.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 20 minut, aż ser się roztopi.
  • Podawać na obiad z chrupiącą surówką.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?
Anna Szulc-Górska
więcej