Naleśniki drożdżowe zapiekane z owocami i masą serową
2021-03-29

średni
60 min
4
Naleśniki drożdżowe są pyszne i puszyste. Zapieczone z owocami i masą z dodatkiem serka śmietankowego tworzą przepyszne danie na słodko, które zasmakuje każdemu.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- Ciasto:
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 15 g drożdży
- 1,5 łyżki roztopionego masła
- Nadzienie:
- 350 g owoców (borówek amerykańskich, jagód, malin)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 150 g serka śmietankowego
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże pokrusz, wymieszaj z cukrem i zalej ciepłym mlekiem, wymieszaj.
- Dodaj pozostałe składniki ciasta i miksuj, aż ciasto będzie jednolite.
- Przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Gotowe ciasto wylewaj porcjami grubości pół centymetra na patelnie i smaż z obu stron na złoto.
- Owoce umyj, osusz oprósz łyżką cukru i mąką ziemniaczaną.
- Na każdy naleśnik wyłóż porcję masy owocowej, zwiń i pokrój ukośnie w plastry.
- Plastry naleśników wyłóż do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
- Białka ubij na pianę, żółtka zmiksuj z pozostałym cukrem i cukrem wanilinowym, połącz z serkiem.
- Dodaj pianę i wymieszaj, masą zalej naleśniki. Piecz 10 min. w temperaturze 180 st. C.