Marokańskie naleśniki z dziurkami - przepis na baghrir

Marokańskie naleśniki z dziurkami - przepis na baghrir
Autor: Shutterstock Marokańskie naleśniki z dziurkami, są miękkie i delikatne. Polane miodem z masłem nasiąkają nimi dzięki dziurkom.
łatwy
30 min
4

Marokańskie naleśniki z dziurkami, czyli baghrir, zwane są też naleśnikami tysiąca (lub miliona) dziurek. Otworki w naleśnikach powstają dzięki dodaniu do ciasta drożdży, które rosnąc tworzą bąbelki pękające na patelni. Dzięki dziurkom naleśniki nasiąkają tym, czym zostały polane - przeważnie jest to miód z masłem - i stają się jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.

SKŁADNIKI

  • 500 g semoliny (czyli mąki z pszenicy durum, używanej do przygotowania makaronów)
  • 180 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • letnia woda
  • sól
  • masło klarowane
  • miód

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Drożdże z cukrem i łyżką mąki rozrobić w odrobinie letniej wody. Odstawić, aż zaczną pracować.
  • Mąkę i semolinę wymieszać i przesiać. Dodać drożdże, sól i stopniowo wodę. Ciasto powinno mieć konsystencje śmietany.
  • Na małej patelni rozpuścić masło klarowane i wylewać ciasto, pokrywając nim całą patelnię. Naleśniki powinny być dość grube.
  • Smażyć je tylko z jednej strony. Z wierzchu ciasto nie powinno się kleić.
  • Po zdjęciu z patelni pozwolić naleśnikom chwilę odparować - na bawełnianej ściereczce. Podawać na ciepło z masłem i miodem.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?