Japońskie placki z młodej kapusty - obłędny przepis na pyszny obiad
      2021-06-27
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Japońskie placki z młodej kapusty, czyli okonomiyaki, to łatwa i pyszna przystawka, danie główne lub dodatek. Świeżą młodą kapustę i szalotkę miesza się z lekkim ciastem naleśnikowym i smaży na złoty kolor. Polecam ten obłędny przepis na pychotę za grosze!
SKŁADNIKI
- Na japońskie placki z kapusty:
 - 3 jajka
 - 1 łyżeczka sosu sojowego
 - ½ łyżeczki oleju sezamowego
 - ½ łyżeczki soli morskiej
 - ¼ szklanki mąki
 - 4 szklanki drobno posiekanej młodej kapusty
 - 2 zielone cebulki, pokrojone w cienkie plasterki razem ze szczypiorkiem
 - Na sos jogurtowy do podania:
 - 100 ml jogurtu
 - 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
 - cukier, sól i pieprz do smaku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W średniej misce wymieszaj jajka, sos sojowy, olej sezamowy i sól. Stopniowo ubijaj mąkę, aż ciasto będzie gładkie. Dołóż kapustę i szalotki.
 - Aby zrobić sos, wymieszaj wszystkie składniki w małej misce. Odstaw na bok.
 - Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzej kilka łyżek oleju. Gdy olej będzie gorący, dodaj porcję ciasta z kapustą (około ½ szklanki).
 - Pamiętaj, aby ponownie wymieszać kapustę z ciastem przed dodaniem jej na patelnię, aby była pokryta naleśnikowym ciastem, które zebrało się na dnie miski.
 - Gdy placki smażą się z jednej strony, spłaszcz je płazem łopatki. Gdy spód się zarumieni, po około 3 minutach odwróć je i przyrumień z drugiej strony.
 - Usmażone placki przełóż na talerzy wyłożony chłodnnym papierem. Osącz placki z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
 - To samo powtórz z pozostałym ciastem z kapustą. Gotowe placki podaj z czosnkowym sosem jogurtowym.
 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?