Japońskie placki z młodej kapusty - obłędny przepis na pyszny obiad
2021-06-27
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Japońskie placki z młodej kapusty, czyli okonomiyaki, to łatwa i pyszna przystawka, danie główne lub dodatek. Świeżą młodą kapustę i szalotkę miesza się z lekkim ciastem naleśnikowym i smaży na złoty kolor. Polecam ten obłędny przepis na pychotę za grosze!
SKŁADNIKI
- Na japońskie placki z kapusty:
- 3 jajka
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- ½ łyżeczki oleju sezamowego
- ½ łyżeczki soli morskiej
- ¼ szklanki mąki
- 4 szklanki drobno posiekanej młodej kapusty
- 2 zielone cebulki, pokrojone w cienkie plasterki razem ze szczypiorkiem
- Na sos jogurtowy do podania:
- 100 ml jogurtu
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- cukier, sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W średniej misce wymieszaj jajka, sos sojowy, olej sezamowy i sól. Stopniowo ubijaj mąkę, aż ciasto będzie gładkie. Dołóż kapustę i szalotki.
- Aby zrobić sos, wymieszaj wszystkie składniki w małej misce. Odstaw na bok.
- Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzej kilka łyżek oleju. Gdy olej będzie gorący, dodaj porcję ciasta z kapustą (około ½ szklanki).
- Pamiętaj, aby ponownie wymieszać kapustę z ciastem przed dodaniem jej na patelnię, aby była pokryta naleśnikowym ciastem, które zebrało się na dnie miski.
- Gdy placki smażą się z jednej strony, spłaszcz je płazem łopatki. Gdy spód się zarumieni, po około 3 minutach odwróć je i przyrumień z drugiej strony.
- Usmażone placki przełóż na talerzy wyłożony chłodnnym papierem. Osącz placki z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
- To samo powtórz z pozostałym ciastem z kapustą. Gotowe placki podaj z czosnkowym sosem jogurtowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?