Japońskie placki z młodej kapusty - obłędny przepis na pyszny obiad

Japońskie placki z młodej kapusty - obłędny przepis na pyszny obiad
Autor: Shutterstock.com Młoda kapusta w cieście naleśnikowym - placki podane z sosem jogurtowym
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Japońskie placki z młodej kapusty, czyli okonomiyaki, to łatwa i pyszna przystawka, danie główne lub dodatek. Świeżą młodą kapustę i szalotkę miesza się z lekkim ciastem naleśnikowym i smaży na złoty kolor. Polecam ten obłędny przepis na pychotę za grosze! 

SKŁADNIKI

  • Na japońskie placki z kapusty:
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • ½ łyżeczki oleju sezamowego
  • ½ łyżeczki soli morskiej
  • ¼ szklanki mąki
  • 4 szklanki drobno posiekanej młodej kapusty
  • 2 zielone cebulki, pokrojone w cienkie plasterki razem ze szczypiorkiem
  • Na sos jogurtowy do podania:
  • 100 ml jogurtu 
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • cukier, sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W średniej misce wymieszaj jajka, sos sojowy, olej sezamowy i sól. Stopniowo ubijaj mąkę, aż ciasto będzie gładkie. Dołóż kapustę i szalotki.
  • Aby zrobić sos, wymieszaj wszystkie składniki w małej misce. Odstaw na bok.
  • Na dużej patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu rozgrzej kilka łyżek oleju. Gdy olej będzie gorący, dodaj porcję ciasta z kapustą (około ½ szklanki).
  • Pamiętaj, aby ponownie wymieszać kapustę z ciastem przed dodaniem jej na patelnię, aby była pokryta naleśnikowym ciastem, które zebrało się na dnie miski.
  • Gdy placki smażą się z jednej strony, spłaszcz je płazem łopatki. Gdy spód się zarumieni, po około 3 minutach odwróć je i przyrumień z drugiej strony.
  • Usmażone placki przełóż na talerzy wyłożony chłodnnym papierem. Osącz placki z tłuszczu na ręcznikach papierowych.
  • To samo powtórz z pozostałym ciastem z kapustą. Gotowe placki podaj z czosnkowym sosem jogurtowym.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej