Jak zrobić naleśniki z serem i czekoladą? [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI + QUIZ]
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Naleśniki z serem i czekoladą pachnące wanilią to doskonałe danie na pocieszenie. Ten pyszny deser łączy w sobie to, co lubimy najbardziej. Intensywny smak czekolady przełamany kwaskowatym twarogiem w tej słodkiej wersji jest deserem uzależniającym. Jeśli raz spróbujecie, będzie za nim tęsknić i robić go ponownie i jeszcze raz. To danie szybkie i dość tanie. Z naszą pomocą łatwo przygotujesz smaczne naleśniki z serem i czekoladą. Idealne zakończenie dobrego obiadu lub słodka chwila zapomnienia w gronie przyjaciół.
Infografika: jak zrobić naleśniki
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- szklanka mleka,
- 1 jajko
- ¾ szklanki wody,
- szczypta soli,
- olej,
- nadzienie:
- pół kg twarogu,
- jogurt naturalny,
- 2 łyżki cukru pudru,
- zapach waniliowy;
- polewa:
- 2 tabliczki czekolady deserowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj ze sobą uważając, by nie zrobiły się grudki. Możesz je mieszać używając miksera - na najniższych obrotach.
- Pozwól ciastu odpocząć - od 15 do 30 minut - ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie nadzienia.
- Usmaż naleśniki z obu stron.
- Twaróg wymieszaj z jogurtem i cukrem, dodaj zapach.
- Około 2 łyżki masy twarogowej nakładaj na każdego naleśnika. Zawiń go w sposób jaki najbardziej lubisz (rulonik, trójkąt, kopertę).
- Czekoladę połam na małe kawałki. Rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią naleśniki – około 2 łyżki na sztukę.