Jak zrobić naleśniki z serem i czekoladą? [GALERIA ZDJĘĆ Z PRZEPISAMI + QUIZ]

2021-03-29
Dagmara Kijanowska
Jak zrobić naleśniki z serem i czekoladą?
Autor: Shutterstock Naleśniki na słodko to jedno z ulubionych dań dzieci, ale nie gardzą nimi także dorośli.
łatwy
50 min
4

Naleśniki z serem i czekoladą pachnące wanilią to doskonałe danie na pocieszenie. Ten pyszny deser łączy w sobie to, co lubimy najbardziej. Intensywny smak czekolady przełamany kwaskowatym twarogiem w tej słodkiej wersji jest deserem uzależniającym. Jeśli raz spróbujecie, będzie za nim tęsknić i robić go ponownie i jeszcze raz. To danie szybkie i dość tanie. Z naszą pomocą łatwo przygotujesz smaczne naleśniki z serem i czekoladą. Idealne zakończenie dobrego obiadu lub słodka chwila zapomnienia w gronie przyjaciół. 

Infografika: jak zrobić naleśniki

Jak zrobić naleśniki? To proste z naszą infografiką

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • szklanka mleka,
  • 1 jajko
  • ¾ szklanki wody,
  • szczypta soli,
  • olej,
  •  
  • nadzienie:
  • pół kg twarogu,
  • jogurt naturalny,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • zapach waniliowy;
  •  
  • polewa:
  •  2 tabliczki czekolady deserowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki na ciasto dokładnie wymieszaj ze sobą uważając, by nie zrobiły się grudki. Możesz je mieszać używając miksera - na najniższych obrotach.
  • Pozwól ciastu odpocząć - od 15 do 30 minut - ten czas możesz wykorzystać na przygotowanie nadzienia.
  • Usmaż naleśniki z obu stron.
  • Twaróg wymieszaj z jogurtem i cukrem, dodaj zapach.
  • Około 2 łyżki masy twarogowej nakładaj na każdego naleśnika. Zawiń go w sposób jaki najbardziej lubisz (rulonik, trójkąt, kopertę).
  • Czekoladę połam na małe kawałki. Rozpuść w kąpieli wodnej i polej nią naleśniki – około 2 łyżki na sztukę.
Dagmara Kijanowska