Greckie racuchy z serem feta z patelni lub piekarnika: łatwy przepis na genialną przekąskę

Greckie racuchy z serem feta z patelni lub piekarnika: łatwy przepis na genialną przekąskę
Autor: Shutterstock Puszyste i obłędnie pyszne racuchy z serem feta i suszonymi pomidorami
łatwy
30 min
4

Greckie racuchy z serem feta to moje danie na pocieszenie. Uwielbiam gorące racuchy z fetą jeść prosto z patelni. Może to niezdrowe, ale za to bardzo przyjemne. Przepis na te proszkowe, puszyste placki jest bajecznie łatwy. Jeśli nie chcecie smażyć, możecie racuchy upiec! Polecam na wszystkie dole i niedole! 

SKŁADNIKI

  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mleka
  • 200 ml oliwy lub oleju roślinnego i jeszcze trochę do smażenia
  • 4 jajka L, lekko ubite
  • 320 g sera feta, rozgniecionego widelcem
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
  • 3-5 pomidorów suszonych z oliwy, posiekanych drobno (opcjonalnie)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do głębokiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
  • W mące zrobić dołek, dodać mleko, olej, rozmącone jajka i ubijać mikserem na wolnych obrotach do uzyskania gęstej, jednorodnej masy.
  • Do ciasta dodać ser i tymianek, opcjonalnie dodać posiekane suszone pomidory, wymieszać do uzyskania jednorodnej masy.
  • Smażenie: Na patelnię wlać tłuszcz, warstwę na grubość palca. Rozgrzać. Na gorący tłuszcz kłaść po 1 łyżce lub 2 łyżki, jeśli chcecie większe racuchy, smażyć do zrumienienia z jednej strony, odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Osączyć z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Pieczenie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Na natłuszczonym papierze ułożyć w odstępach porcje ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w trybie termoobiegu około 20-30 minut w temperaturze 180°C.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej