Greckie racuchy z serem feta z patelni lub piekarnika: łatwy przepis na genialną przekąskę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Greckie racuchy z serem feta to moje danie na pocieszenie. Uwielbiam gorące racuchy z fetą jeść prosto z patelni. Może to niezdrowe, ale za to bardzo przyjemne. Przepis na te proszkowe, puszyste placki jest bajecznie łatwy. Jeśli nie chcecie smażyć, możecie racuchy upiec! Polecam na wszystkie dole i niedole!
SKŁADNIKI
- 280 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml mleka
- 200 ml oliwy lub oleju roślinnego i jeszcze trochę do smażenia
- 4 jajka L, lekko ubite
- 320 g sera feta, rozgniecionego widelcem
- 2 łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
- 3-5 pomidorów suszonych z oliwy, posiekanych drobno (opcjonalnie)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do głębokiej miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać.
- W mące zrobić dołek, dodać mleko, olej, rozmącone jajka i ubijać mikserem na wolnych obrotach do uzyskania gęstej, jednorodnej masy.
- Do ciasta dodać ser i tymianek, opcjonalnie dodać posiekane suszone pomidory, wymieszać do uzyskania jednorodnej masy.
- Smażenie: Na patelnię wlać tłuszcz, warstwę na grubość palca. Rozgrzać. Na gorący tłuszcz kłaść po 1 łyżce lub 2 łyżki, jeśli chcecie większe racuchy, smażyć do zrumienienia z jednej strony, odwrócić i zrumienić z drugiej strony. Osączyć z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
- Pieczenie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą. Na natłuszczonym papierze ułożyć w odstępach porcje ciasta. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec w trybie termoobiegu około 20-30 minut w temperaturze 180°C.