Do farszu do naleśników nie dodaję twarogu. O wiele lepsze są z tym wege składnikiem
Dieta wegetariańska
Jeżeli jesteście fanami naleśników, sprawdźcie przepis na obłędne naleśniki wypełnione smakowitym farszem ze szpinakiem, ale bez twarogu. Zamiast niego warto wykorzystać roślinny produkt, który wyróżnia się wysoką zawartością białka i wapnia. Tofu, bo to o nim właśnie mowa, idealnie komponuje się ze szpinakiem. Ten farsz jest świetnym dodatkiem do domowych naleśników. Poznajcie prosty przepis i zobaczcie, jak zrobić wyśmienite naleśniki ze szpinakiem i tofu.
Czy tofu pasuje do szpinaku?
Tofu i szpinak to połączenie, które rzadko się spotyka. Warto jednak je sprawdzić, ponieważ oba składniki idealnie do siebie pasują i pysznie się komponują. Właśnie dlatego zostały głównymi bohaterami tego znakomitego przepisu na naleśniki.
Dlaczego tofu i szpinak pasują do siebie?
- Kontrast smaków – szpinak ma delikatny i lekko ziemisty smak, który dobrze kontrastuje z neutralnym tofu.
- Tekstura – tofu w połączeniu z liśćmi świeżego szpinaku tworzy pyszny farsz do naleśników o ciekawej konsystencji. Wartości odżywcze – oba składniki wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych. Szpinak to doskonałe źródło błonnika, witamin A, C i K oraz minerałów, takich jak żelazo, wapń i magnez. Tofu dostarcza białka, wapnia, żelaza i izoflawonów.
- Wszechstronność – tofu i szpinak można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Na początek warto sprawdzić przepis na pyszne naleśniki nadziewane szpinakiem i tofu.
Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i tofu?
Przepis na pyszne naleśniki nadziane farszem ze świeżego szpinaku i naturalnego tofu jest łatwy. Przygotowanie zostało podzielone na kilka etapów, które nie wymagają skomplikowanych czynności. Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Tofu, czyli serek z mleka sojowego, dobrze znane jest nie tylko weganom i wegetarianom. Sięga po nie coraz więcej osób. Najlepiej szukać go w lodówkach w sekcjach z produktami roślinnymi.
Jak więc zrobić pyszne domowe naleśniki faszerowane szpinakiem i tofu? Z tym przepisem jest łatwe i w miarę szybkie. Taki obiad zachwyci całą rodzinę.
- 1. krok – przygotowanie farszu ze szpinaku i tofu
- 2. krok – usmażenie naleśników
- 3. krok – nałożenie farszu na naleśniki i zwinięcie w rulony
Jak podawać naleśniki ze szpinakiem i tofu?
Pełne smaku naleśniki wypełnione aromatycznym nadzieniem ze świeżego szpinaku i tofu to pomysł na oryginalny wegetariański obiad dla całej rodziny. Chociaż nie zawierają mięsa, są dość sycące. Dodają energii i poprawiają humor. Do naleśników można podać lekki sos jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół. Sprawdzi się też domowy sos czosnkowy. Posiłek uświetnią kolorowe sałatki z pomidorów lub chrupiąca surówka coleslaw.
SKŁADNIKI
- naleśniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 200 ml wody gazowanej
- szczypta soli
- olej do smażenia
- farsz:
- 360 g tofu naturalnego (2 opakowania)
- 200 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Tofu osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie zetrzeć na tarce.
- Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
- Dodać świeży szpinak i bazylię. Smażyć, aż liście zwiędną i staną się intensywnie zielone.
- Dodać starte tofu i wlać sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć kilka minut.
- Patelnię zestawić z ognia i przykryć pokrywką. Odstawić.
- Do miski przesiać mąkę z solą. Wlać mleko i wodę. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
- Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na talerz i przykrywać drugim, aby nie ostygły.
- Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulon. Można podsmażyć je na patelni lub w podgrzać w piekarniku.
- Podawać na obiad z lekkim sosem jogurtowo-ziołowym i kolorową sałatką.