Do farszu do naleśników nie dodaję twarogu. O wiele lepsze są z tym wege składnikiem

2025-11-07 13:13

Jeżeli jesteście fanami naleśników, sprawdźcie przepis na obłędne naleśniki wypełnione smakowitym farszem ze szpinakiem, ale bez twarogu. Zamiast niego warto wykorzystać roślinny produkt, który wyróżnia się wysoką zawartością białka i wapnia. Tofu, bo to o nim właśnie mowa, idealnie komponuje się ze szpinakiem. Ten farsz jest świetnym dodatkiem do domowych naleśników. Poznajcie prosty przepis i zobaczcie, jak zrobić wyśmienite naleśniki ze szpinakiem i tofu.

naleśniki ze szpinakiem i tofu

i

Autor: Agnes Kantaruk/ Shutterstock Szpinakowy farsz do naleśników zrób bez twarogu. Wykorzystaj zdrowy roślinny produkt.
łatwy
40 min
4

Dieta wegetariańska

Czy tofu pasuje do szpinaku?

Tofu i szpinak to połączenie, które rzadko się spotyka. Warto jednak je sprawdzić, ponieważ oba składniki idealnie do siebie pasują i pysznie się komponują. Właśnie dlatego zostały głównymi bohaterami tego znakomitego przepisu na naleśniki.

Dlaczego tofu i szpinak pasują do siebie?

  • Kontrast smaków – szpinak ma delikatny i lekko ziemisty smak, który dobrze kontrastuje z neutralnym tofu.
  • Tekstura – tofu w połączeniu z liśćmi świeżego szpinaku tworzy pyszny farsz do naleśników o ciekawej konsystencji. Wartości odżywcze – oba składniki wyróżniają się wysoką zawartością składników odżywczych. Szpinak to doskonałe źródło błonnika, witamin A, C i K oraz minerałów, takich jak żelazo, wapń i magnez. Tofu dostarcza białka, wapnia, żelaza i izoflawonów.
  • Wszechstronność – tofu i szpinak można wykorzystać w wielu różnych potrawach. Na początek warto sprawdzić przepis na pyszne naleśniki nadziewane szpinakiem i tofu.

Jak zrobić naleśniki ze szpinakiem i tofu?

Przepis na pyszne naleśniki nadziane farszem ze świeżego szpinaku i naturalnego tofu jest łatwy. Przygotowanie zostało podzielone na kilka etapów, które nie wymagają skomplikowanych czynności. Lista składników nie jest długa i obejmuje produkty, które można kupić w wielu sklepach przez cały rok. Tofu, czyli serek z mleka sojowego, dobrze znane jest nie tylko weganom i wegetarianom. Sięga po nie coraz więcej osób. Najlepiej szukać go w lodówkach w sekcjach z produktami roślinnymi.

Jak więc zrobić pyszne domowe naleśniki faszerowane szpinakiem i tofu? Z tym przepisem jest łatwe i w miarę szybkie. Taki obiad zachwyci całą rodzinę.

  • 1. krok – przygotowanie farszu ze szpinaku i tofu
  • 2. krok – usmażenie naleśników
  • 3. krok – nałożenie farszu na naleśniki i zwinięcie w rulony

Jak podawać naleśniki ze szpinakiem i tofu?

Pełne smaku naleśniki wypełnione aromatycznym nadzieniem ze świeżego szpinaku i tofu to pomysł na oryginalny wegetariański obiad dla całej rodziny. Chociaż nie zawierają mięsa, są dość sycące. Dodają energii i poprawiają humor. Do naleśników można podać lekki sos jogurtowy z dodatkiem świeżych ziół. Sprawdzi się też domowy sos czosnkowy. Posiłek uświetnią kolorowe sałatki z pomidorów lub chrupiąca surówka coleslaw.

SKŁADNIKI

  • naleśniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 200 ml wody gazowanej
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  •  
  • farsz:
  • 360 g tofu naturalnego (2 opakowania)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Tofu osuszyć na ręczniku papierowym, a następnie zetrzeć na tarce.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć minutę, cały czas mieszając.
  • Dodać świeży szpinak i bazylię. Smażyć, aż liście zwiędną i staną się intensywnie zielone.
  • Dodać starte tofu i wlać sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i smażyć kilka minut.
  • Patelnię zestawić z ognia i przykryć pokrywką. Odstawić.
  • Do miski przesiać mąkę z solą. Wlać mleko i wodę. Wymieszać, aż składniki połączą się w jednolite ciasto.
  • Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim naleśniki z obu stron, aż nabiorą złotego koloru. Po usmażeniu przekładać na talerz i przykrywać drugim, aby nie ostygły.
  • Na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zwinąć w rulon. Można podsmażyć je na patelni lub w podgrzać w piekarniku.
  • Podawać na obiad z lekkim sosem jogurtowo-ziołowym i kolorową sałatką.
SZPINAK: Czy warto go jeść? Co można zrobić ze szpinaku?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej...