Znajomy przywiózł ten przepis prosto z Włoch. Ten doskonale kremowy makaron nie ma sobie równych

2025-02-28
Kinga Goldstein
Znajomy przywiózł ten przepis prosto z Włoch. Jest doskonale kremowy
Autor: Shutterstock.com Znajomy przywiózł ten przepis prosto z Włoch. Jest doskonale kremowy
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Kremowy, rozgrzewający i aromatyczny makaron to coś, o czym marzy wielu, kiedy pogoda za oknem nie dopisuje. Wówczas można sięgnąć po ciekawy przepis na niezwykle bogaty w smaku makaron w sosie czosnkowym. Jest on nie tylko aromatyczny, ale również niesamowicie szybki w przygotowaniu.

Pomysł na idealnie kremowy obiad. Makaron w zaledwie kilka chwil

Nie masz pomysły na obiad? Może cię więc zainteresować przepis na wspaniale kremowy i aromatyczny makaron w sosie czosnkowym. To danie nie tylko nas rozgrzeje, ale również zaskoczy swoim intensywnym smakiem i łatwością przygotowania. Obiad będzie gotowy w zaledwie pół godziny.

Jest to więc idealny wybór na tani i szybki obiad, który przy okazji będzie podbijał kubki smakowe. Można go również dowolnie modyfikować. Jeśli lubimy ostrzejsze smaki, można dodać do niego pieprzu cayenne lub papryczki chilli. Jeśli nie możemy się obejść bez mięsa w posiłku, bez problemu możemy dodać do niego delikatną pierś z kurczaka.

Poczuj się jak we Włoszech. Ten makaron cię zaskoczy

Nie ważne jednak co, ten makaron zaskoczy nas swoją kremowością i przeniesie nas do Włoch, bez konieczności wychodzenia z domu. Co jeszcze ważne, przygotowanie tego makaronu nie będzie nas kosztowało niewielkiej fortuny.

Choć w tym makaronie najlepiej sprawdzi się makaron tagliatelle, to równie dobrze wykorzystać można również spaghetti czy chociażby penne. Najważniejsze, tylko by dodać odpowiednią ilość czosnku.

SKŁADNIKI

  • 300 ulubionego makaronu - najlepiej sprawdzi się tagliatelle
  • 20 g solonego masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki 30 proc.
  • Parmezan
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • W tym czasie rozpuszczamy masło na patelni.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz.
  • Podsmażamy, aż czosnek się zarumieni.
  • Dodajemy mąkę i dobrze mieszamy.
  • Stopniowo dodajemy bulion drobiowy, cały czas mieszając.
  • Dodajemy śmietanę i parmezan.
  • Kiedy wszystko się rozpuści doprawiamy do smaku.
  • Do sosu dodajemy makaron i odrobinę wody po jego gotowaniu.
  • Całość dokładnie mieszamy.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein