Zapomnij o carbonarze. Ten makaron jest smaczniejszy i prostszy w przygotowaniu

Zapomnij o carbonarze. Ten makaron jest smaczniejszy i prostszy w przygotowaniu
Autor: Shutterstock.com Zapomnij o carbonarze. Ten makaron jest smaczniejszy i prostszy w przygotowaniu
łatwy
15 min
2

Dieta wegetariańska

Nie masz pomysłu na szybki i ciekawy obiad? Ten przepis jest właśnie dla ciebie. Jest to idealne połączenie klasycznych włoskich smaków i prostoty wykonania. Nie ma więc na co czekać i można się już zabierać za spaghetti z jajkiem sadzonym.

Dp idealnego dania nie trzeba dużo. Wystarczy 15 minut i podstawowe składniki

Kreatywność, która posmakuje niejednej osobie. Jeśli jesteśmy fanami kuchni włoskiej, jednak z czasem mamy na bakier to danie sprawdzi się idealnie. Można je przygotować w zaledwie kilka minut i to za pomocą wyłącznie podstawowych składników.

Całość nie powinna nam zająć więcej niż 15 minut, dzięki czemu jest to idealny wybór na szybki obiad, bez konieczności włożenia w niego dużej ilości pracy. Co więcej, wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Żółtko jest idealnie płynne i działa, jak naturalny sos, przez co nadaje mu niezwykłej aksamitności. 

Eksperymentuj z przyprawami. Danie, które zachwyca

To danie jest również świetną bazą do eksperymentowania. Można dołożyć do niego ulubione przyprawy, my polecamy na przykład wędzoną paprykę, która nada mu głębszego smaku lub odrobinę soku z cytryny, dzięki czemu danie zyska na świeżości. 

Całość jest sycąca i z pewnością zachwyci każde podniebienie. Jest to idealne połączenie delikatnego makarony z kremowością jajka i sera w akompaniamencie czosnku i chili, które nadają całość lekko pikantnego, ale zarazem wyrazistego charakteru.

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
  • 40 g startego parmezanu
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Natka pietruszki do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Ważne! Zachowajmy około 0,5 szklanki wody po makaronie.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę.
  • Dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy.
  • Dodajemy opcjonalnie płatki chili.
  • Dodajemy makaron na patelnie, dodając odrobinę wody.
  • Posypujemy połową parmezanu.
  • Na osobnej patelni smażymy jajka, tak by żółtka pozostały płynne.
  • Makaron nakładamy na talerze, a na wierz nakładamy jajko sadzone.
  • Na koniec posypujemy solą, pieprzem, parmezanem i pietruszką.
Spaghetti Bolognese - najprostszy przepis
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej