Zapomnij o carbonarze. Ten makaron jest smaczniejszy i prostszy w przygotowaniu

Dieta wegetariańska
Nie masz pomysłu na szybki i ciekawy obiad? Ten przepis jest właśnie dla ciebie. Jest to idealne połączenie klasycznych włoskich smaków i prostoty wykonania. Nie ma więc na co czekać i można się już zabierać za spaghetti z jajkiem sadzonym.
Dp idealnego dania nie trzeba dużo. Wystarczy 15 minut i podstawowe składniki
Kreatywność, która posmakuje niejednej osobie. Jeśli jesteśmy fanami kuchni włoskiej, jednak z czasem mamy na bakier to danie sprawdzi się idealnie. Można je przygotować w zaledwie kilka minut i to za pomocą wyłącznie podstawowych składników.
Całość nie powinna nam zająć więcej niż 15 minut, dzięki czemu jest to idealny wybór na szybki obiad, bez konieczności włożenia w niego dużej ilości pracy. Co więcej, wszystkie składniki idealnie ze sobą współgrają. Żółtko jest idealnie płynne i działa, jak naturalny sos, przez co nadaje mu niezwykłej aksamitności.
Eksperymentuj z przyprawami. Danie, które zachwyca
To danie jest również świetną bazą do eksperymentowania. Można dołożyć do niego ulubione przyprawy, my polecamy na przykład wędzoną paprykę, która nada mu głębszego smaku lub odrobinę soku z cytryny, dzięki czemu danie zyska na świeżości.
Całość jest sycąca i z pewnością zachwyci każde podniebienie. Jest to idealne połączenie delikatnego makarony z kremowością jajka i sera w akompaniamencie czosnku i chili, które nadają całość lekko pikantnego, ale zarazem wyrazistego charakteru.
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu spaghetti
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki płatków chili (opcjonalnie)
- 40 g startego parmezanu
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- Natka pietruszki do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Ważne! Zachowajmy około 0,5 szklanki wody po makaronie.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażamy.
- Dodajemy opcjonalnie płatki chili.
- Dodajemy makaron na patelnie, dodając odrobinę wody.
- Posypujemy połową parmezanu.
- Na osobnej patelni smażymy jajka, tak by żółtka pozostały płynne.
- Makaron nakładamy na talerze, a na wierz nakładamy jajko sadzone.
- Na koniec posypujemy solą, pieprzem, parmezanem i pietruszką.