Gulasz wieprzowy - węgierski z wędzoną papryką [przepis]
Gulasz wieprzowy z papryką wędzoną to pyszne danie, wywodzące się z kuchni węgierskiej, które można przygotować na wiele sposobów. Gotuje się długo, ale warto poczekać na tę szczególną potrawę. Podajemy przepis na wieprzowinę w aromatycznym sosie po węgiersku.
Co podać do gulaszu wieprzowego?
W tradycji węgierskiej do gulaszu dodaje się zacierkę. Warto iść tym tropem i podać gulasz z kluskami, gotowymi lub domowymi. Wypróbuj przepis na kluski kładzione, zwane szpeclami, popularne w kuchniach krajów niemieckojęzycznych:
Szpecle - niemieckie kluski kładzione: przepis na oryginalne "spätzle"
Gulasz świetnie smakuje z kluskami francuskimi, o czym doskonale wiedziały nasze babki:
Kluski francuskie: sprawdzony klasyczny przepis
Jeśli jednak nie masz czasu, to kromka świeżego chleba, będzie najlepszym wyborem.
SKŁADNIKI
- 1 kg mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
- 4 cebule
- 4 czerwone papryki
- 1 łyżka wędzonej papryki
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki chilli
- 6 listków laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- ½ łyżeczki pieprzu
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni podsmaż posolone mięso. Wrzuć je do garnka wypełnionego 2 litrami wody. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
- Dodaj warzywa do wywaru i na tej samej patelni podsmaż paprykę pokrojoną w kostkę.
- Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
- Po upływie tego czasu dodaj wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze przez 1,5 godziny.
- Przed podaniem zagęść gulasz mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.