Gulasz wieprzowy - węgierski z wędzoną papryką [przepis]

2021-03-29
Gulasz wieprzowy z wędzoną paryką: przepis
Autor: Shutterstock Przepis na wyśmienity gulasz z wędzoną papryką.
łatwy
30 min
4

Gulasz wieprzowy z papryką wędzoną to pyszne danie, wywodzące się z kuchni węgierskiej, które można przygotować na wiele sposobów. Gotuje się długo, ale warto poczekać na tę szczególną potrawę. Podajemy przepis na wieprzowinę w aromatycznym sosie po węgiersku.

Co podać do gulaszu wieprzowego?

W tradycji węgierskiej do gulaszu dodaje się zacierkę. Warto iść tym tropem i podać gulasz z kluskami, gotowymi lub domowymi. Wypróbuj przepis na kluski kładzione, zwane szpeclami, popularne w kuchniach krajów niemieckojęzycznych:  

Szpecle - niemieckie kluski kładzione: przepis na oryginalne "spätzle" 

Gulasz świetnie smakuje z kluskami francuskimi, o czym doskonale wiedziały nasze babki: 

Kluski francuskie: sprawdzony klasyczny przepis

Jeśli jednak nie masz czasu, to kromka świeżego chleba, będzie najlepszym wyborem. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg mięsa wieprzowego pokrojonego w kostkę
  • 4 cebule
  • 4 czerwone papryki
  • 1 łyżka wędzonej papryki
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki papryki chilli
  • 6 listków laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni podsmaż posolone mięso. Wrzuć je do garnka wypełnionego 2 litrami wody. Na tej samej patelni podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek.
  • Dodaj warzywa do wywaru i na tej samej patelni podsmaż paprykę pokrojoną w kostkę.
  • Do wywaru dodaj pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę. Gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu.
  • Po upływie tego czasu dodaj wszystkie przyprawy i gotuj jeszcze przez 1,5 godziny.
  • Przed podaniem zagęść gulasz mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.