Zapiekanka włoska: łatwy przepis na rurki w mięsnym sosie pomidorowym z piekarnika

Zapiekanka włoska: łatwy przepis na rurki w mięsnym sosie pomidorowym z piekarnika
Autor: Shutterstock.com Makaron rurki zapieczony z mięsnym sosem pomidorowymi serami
łatwy
30 min
4

Zapiekanka włoska według przepisu Nonny, czyli babci, to bardzo łatwy przepis na makaron rurki zapieczony w mięsnym sosie pomidorowym. Takie danie prosto z piekarnika jest proste, sycące i niesamowicie pyszne. Koniecznie wypróbujcie! 

Kiedy moje chłopaki mówią, że zjedliby coś dobrego, od razu pytam: Może makaron? I widzę po ich minach, że trafiłam w dziesiątkę. Ich ulubione danie to makaronowe rurki zapieczone z mięsnym sosem pomidorowym i trzema rodzajami sera. Możecie użyć mniejszej liczby rodzajów sera. Ograniczyć się tylko do mozzarelli, ale ja nauczyłam ich jeść provolone, zachwycać się parmezanem. Ich kubki smakowe są wyedukowane i rozwinięte. A taki zapiekany makaron według przepisu zaprzyjaźnione prawdziwej włoskiej Nonny jest przepyszny. Nie wiem na czym to polega i wcale mnie to interesuje, ale ugotowany makaron powtórnie poddany obróbce cieplnej zamienia się w pokarm bogów. Zatem do dzieła! 

SKŁADNIKI

  • 500 g chudego mięsa mielonego, wołowego lub wieprzowego
  • 1/2 szklanki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 750 ml przecieru pomidorowego z bazylią lub gotowego sosu do spaghetti
  • 500 g makaronu rurki
  • 12 plasterków sera provolone lub innego wyrazistego sera
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 200 g sera mozzarella startego
  • 1/3 szklanki parmezanu startego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mielone mięso oraz cebulę. Smaż razem do zrumienienia mięsa.
  • Dodaj przecier pomidorowy lub sos do spaghetti i wymieszaj.
  • Ugotuj makaron rurki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj oliwą formę o wymiarach 20 x 30 cm.
  • Rozłóż połowę makaronu na dnie formy. Na wierzchu ułóż ser provolone, kwaśną śmietanę, a następnie połowę sosu.
  • Dodaj resztę rurek. Posyp makaron połową startej mozzarelli. Polej pozostałym sosem, posyp parmezanem i pozostałą mozzarellą.
  • Piecz w 180°C przez 35 minut. Jeśli chcesz, aby wierzch ładnie się zrumienił, ostatnie 2-4 minuty piecz z włączonym górnym grzaniem lub grillem. Ale obserwuj uważnie zapiekankę, aby się nie przypaliła! 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej