Zapiekanka włoska: łatwy przepis na rurki w mięsnym sosie pomidorowym z piekarnika

Zapiekanka włoska według przepisu Nonny, czyli babci, to bardzo łatwy przepis na makaron rurki zapieczony w mięsnym sosie pomidorowym. Takie danie prosto z piekarnika jest proste, sycące i niesamowicie pyszne. Koniecznie wypróbujcie!
Kiedy moje chłopaki mówią, że zjedliby coś dobrego, od razu pytam: Może makaron? I widzę po ich minach, że trafiłam w dziesiątkę. Ich ulubione danie to makaronowe rurki zapieczone z mięsnym sosem pomidorowym i trzema rodzajami sera. Możecie użyć mniejszej liczby rodzajów sera. Ograniczyć się tylko do mozzarelli, ale ja nauczyłam ich jeść provolone, zachwycać się parmezanem. Ich kubki smakowe są wyedukowane i rozwinięte. A taki zapiekany makaron według przepisu zaprzyjaźnione prawdziwej włoskiej Nonny jest przepyszny. Nie wiem na czym to polega i wcale mnie to interesuje, ale ugotowany makaron powtórnie poddany obróbce cieplnej zamienia się w pokarm bogów. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- 500 g chudego mięsa mielonego, wołowego lub wieprzowego
- 1/2 szklanki posiekanej cebuli
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 750 ml przecieru pomidorowego z bazylią lub gotowego sosu do spaghetti
- 500 g makaronu rurki
- 12 plasterków sera provolone lub innego wyrazistego sera
- 2 szklanki kwaśnej śmietany
- 200 g sera mozzarella startego
- 1/3 szklanki parmezanu startego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj mielone mięso oraz cebulę. Smaż razem do zrumienienia mięsa.
- Dodaj przecier pomidorowy lub sos do spaghetti i wymieszaj.
- Ugotuj makaron rurki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Posmaruj oliwą formę o wymiarach 20 x 30 cm.
- Rozłóż połowę makaronu na dnie formy. Na wierzchu ułóż ser provolone, kwaśną śmietanę, a następnie połowę sosu.
- Dodaj resztę rurek. Posyp makaron połową startej mozzarelli. Polej pozostałym sosem, posyp parmezanem i pozostałą mozzarellą.
- Piecz w 180°C przez 35 minut. Jeśli chcesz, aby wierzch ładnie się zrumienił, ostatnie 2-4 minuty piecz z włączonym górnym grzaniem lub grillem. Ale obserwuj uważnie zapiekankę, aby się nie przypaliła!