Warzywne penne z szynką: pyszne danie z makaronu
2021-04-01
łatwy
25 min
2
Makaron to składnik wielu potraw, bo dobrze komponuje się zarówno z warzywami, jak i owocami, z mięsem, wędlinami, rybami i owocami morze. Tym razem proponujemy przepis na kompozycję z makaronu warzyw i szynki.
SKŁADNIKI
- 0,5 opakowania makaronu penne
- 25 dag zielonej fasolki szparagowej
- 2 różyczki brokułu
- 20 dag zielonego groszku
- 10 dag szynki, np. Szynki z Beczki JBB
- 0,5 cebuli
- gałka muszkatołowa
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz
- 100 ml śmietanki 30% lub w wersji fit – jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron penne gotujemy w lekko osolonej wodzie.
- Na patelni podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem i szynką.
- Dodajemy warzywa, a następnie śmietankę.
- Gdy warzywa już zmiękną, na patelnię wrzucamy wcześniej ugotowany makaron.
- Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?