Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Tagliatelle z borowikami to danie, które warto choć raz przyrządzić w sezonie na świeże grzyby. Niezrównany zapach i smak borowików z dodatkiem świeżej śmietany sprawia, że połączony z nimi makaron stanowi wykwitną potrawę. Nasz przepis poleca poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
SKŁADNIKI
- 250 g śmietany 18%, np. „Piątnica”
- 2 łyżki masła ekstra
- 250 g makaronu tagliatelle
- 500 g świeżych borowików
- 1 średnia cebula
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu.
- Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić.
- Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym.
- Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
- Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.