Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym: przepis

2021-03-29
materiały prasowe Piątnica
Tagliatelle w delikatnym sosie borowikowym: przepis
Autor: materiały prasowe Piątnica Makaron i grzyby to kombinacja, która wielu z nas uwodzi smakiem - szczególnie, gdy jej częścią są borowiki
łatwy
35 min
4

Tagliatelle z borowikami to danie, które warto choć raz przyrządzić w sezonie na świeże grzyby. Niezrównany zapach i smak borowików z dodatkiem świeżej śmietany sprawia, że połączony z nimi makaron stanowi wykwitną potrawę. Nasz przepis poleca poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

SKŁADNIKI

  • 250 g śmietany 18%, np. „Piątnica”
  • 2 łyżki masła ekstra
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 500 g świeżych borowików
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone borowiki obgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty. Odcedzić, wystudzić i pokroić w cienkie plasterki.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć przez parę minut na maśle na wolnym ogniu.
  • Dodać przygotowane wcześniej grzyby i wszystko chwilę razem poddusić.
  • Następnie dodać mąkę, wymieszać z grzybami i cebulą, po czym zalać całość zahartowaną uprzednio śmietaną.
  • Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i ziołowym oraz sosem sojowym.
  • Zagotować, dodać ugotowany według przepisu makaron i dokładnie wymieszać.
  • Po wyłożeniu na talerze, delikatnie oprószyć drobno posiekanym rozmarynem.
materiały prasowe Piątnica