Tagiatelle z łososiem w sosie ze śmietanki

2021-03-29
Tagiatelle z łososiem w sosie ze śmietanki
Autor: Shutterstock Tagliatelle z łososiem w śmietankowym sosie to sycące i proste danie
łatwy
30 min
4

Tagliatelle to klasyczny włoski makaron o charakterystycznym kształcie: są to długie, płaskie wstążki o grubości około 2 mm. Tradycyjne tagliatelle podaje się z sosem bolognese, jednak na całym świecie postała niezliczona ilość odmian tego pysznego dania. Jedną z nich jest Tagliatelle z łososiem – propozycja pyszna, zdrowa i… błyskawiczna! Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a finalnie otrzymujemy wykwintne danie.

SKŁADNIKI

  • 500 g tagliatelle
  • 2 łyżeczki kaparów 
  • 300 ml śmietanki np. 18%
  • 300 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę
  • 1/2 kostki bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Śmietankę zagotować i wkruszyć do niej pół kostki bulionu warzywnego oraz pokrojonego w kostkę łososia.
  • Sos doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować na wolnym ogniu aż się zredukuje.
  • Makaron tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodać do sosu wraz z kaparami, ozdobić całość natką pietruszki.
  • Stworzenie tego efektownego dania nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, a efekt z pewnością będzie smakowity.