Tagiatelle z łososiem w sosie ze śmietanki
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Tagliatelle to klasyczny włoski makaron o charakterystycznym kształcie: są to długie, płaskie wstążki o grubości około 2 mm. Tradycyjne tagliatelle podaje się z sosem bolognese, jednak na całym świecie postała niezliczona ilość odmian tego pysznego dania. Jedną z nich jest Tagliatelle z łososiem – propozycja pyszna, zdrowa i… błyskawiczna! Wykonanie zajmuje dosłownie chwilę, a finalnie otrzymujemy wykwintne danie.
SKŁADNIKI
- 500 g tagliatelle
- 2 łyżeczki kaparów
- 300 ml śmietanki np. 18%
- 300 g świeżego łososia pokrojonego w kostkę
- 1/2 kostki bulionu warzywnego
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Śmietankę zagotować i wkruszyć do niej pół kostki bulionu warzywnego oraz pokrojonego w kostkę łososia.
- Sos doprawić solą i pieprzem do smaku i gotować na wolnym ogniu aż się zredukuje.
- Makaron tagliatelle ugotować al dente w osolonej wodzie i po odcedzeniu dodać do sosu wraz z kaparami, ozdobić całość natką pietruszki.
- Stworzenie tego efektownego dania nie wymaga żadnych kulinarnych umiejętności, a efekt z pewnością będzie smakowity.