Spaghetti w pomidorowym sosie w 5 minut z piekarnika bez gotowania makaronu

Spaghetti w pomidorowym sosie w 5 minut z piekarnika bez gotowania makaronu
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

To najłatwiejsze i najpyszniejsze spaghetti jakie kiedykolwiek wymyślono. Nie potrzeba gotować makaronu, wszystko za nas zrobi piekarnik. Wystarczy 5  minut, aby włożyć składniki do naczynia, wstawić do rozgrzanego piekarnika i poczekać około 50 minut na efekty. Zadziwiająco prosty i absolutnie przepyszny pomysł na długie nitki makaronu w aromatycznym sosie pomidorowym. 

Przepis możecie dowolnie modyfikować, dodając kawałki surowej piersi kurczaka, klopsiki z mięsa mielonego, więcej warzyw. Tutaj wszystko jest dozwolone jeśli zachowacie proporcje suchego makaronu i płynu!

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu typu spaghetti
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 mała cebula, pokrojona w piórka
  • 1 papryka, pokrojona w paseczki
  • 1 łyżka mieszanki włoskich ziół
  • 1 łyżeczka soli
  • 400 g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki przecieru z pomidorów
  • liście świeżej bazylii
  • 1 szklanka startej mozzarelli
  • 4 łyżki startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Suchy i surowy makaron ułożyć na dnie prostokątnego naczynia do zapiekania. 
  • Polać oliwą, posypać czosnkiem i cebulą.
  • Na wierzch rzucić pokrojoną na paseczki paprykę. Posypać ziołami i solą. Wszystko razem wymieszać, starając się nie połamać makaronu.
  • Na makaron wyrzucić z puszki krojone pomidory. Wlać 3 szklanki wody oraz 2 szklanki przecieru pomidorowego. Posypać pokrojonymi liśćmi bazylii oraz startą mozzarellą. 
  • Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 45-55 minut. 
  • Przed podaniem posypać tartym parmezanem. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej