Smakowity makaron z sosem wiejskim na szybki i niedrogi obiad
2022-05-06

łatwy
30 min
4
Mimo, że często eksperymentuję w kuchni, to przepadam również na przepisami prostymi, z niewielką ilością składników. A dania, które jestem w stanie przygotować w mniej niż pół godziny wprost uwielbiam ;). Taki jest makaron z sosem wiejskim, który moja rodzina lubi tak samo jak ja. Według nas najsmaczniejszy wychodzi z makaronem penne i odrobiną śmietany, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go z kokardkami, świderkami lub spaghetti.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu
- 0,5 kg cienkiej, chudej kiełbasy
- 1 puszka groszku konserwowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- oliwa
- sól i pieprz
- parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zagotować w odę, lekko ją osolić i wrzucić makaron. Ugotować al dente.
- W czasie gdy makaron się gotuje obrać cebule i czosnek, posieka i zeszklić na oliwie.
- Na patelnię dodać pokrojona w kostkę kiełbasę i smażyć aż się przyrumieni.
- Podlać odrobina wody (3-4 łyżki), dodać pomidory i dusić na małym ogniu 10 minut od zagotowania.
- Lekko twardy jeszcze makaron odcedzić dodać do sosu razem z odsączonym z zalewy groszkiem.
- Wymieszać, garnek zdjąć z ognia, przyprawić do smaku sola i pieprzem. Podawać posypane parmezanem.
- Do sosu można dodać 1-2 łyżki śmietany lub sera mascarpone, dzięki czemu zrobi się kremowy i aksamitny.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?