Roladki lasagne z mielonymi mięsem i serem ricotta: efektowne i pyszne
2020-10-14
łatwy
40 min
4
Roladki lasagne z mielonymi mięsem i serem ricotta to niezwykle efektowne i bardzo pyszne danie kuchni włoskiej. Roladki można tak jak w przepisie ustawić pionowo lub poziomo. Faliste brzegi płatów makaronowego ciasta dodają wdzięku tej pysznej lasagne.
Nadal głodni? Oto kilka sprytnych przepisów na obłędnie pyszne lasagne:
Lasagne ze szpinakiem i serem ricotta
Zupa lasagne z mięsem mielonym
SKŁADNIKI
- 12 płatów makaronu lasagne z falistym brzegiem, ugotowanych zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- 450-500 g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
- 600-700 g przecieru pomidorowego lub sosu marinara
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 ząbki czosnku, zmiażdżone lub przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli morskiej lub do smaku do czerwonego sosu
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- 400 g sera ricotta
- 1 duże jajko
- 1/4 szklanki startego parmezanu
- 3 szklanki startego sera mozzarella
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do 180˚C. Ugotuj makaron w dużym garnku z soloną wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedź i napełnij garnek zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania i zapobiec sklejaniu się makaronu.
- Na głębokiej patelni lub w żeliwnym rondlu, na średnim ogniu usmaż mielone mięso, aż przestanie być różowa, krusząc łopatką (2 min). Dodaj cebulę i gotuj, aż zmięknie (3 minuty). Dodaj czosnek, 1 łyżeczkę soli, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1/2 łyżeczki oregano i smaż jeszcze przez minutę.
- W dużej misce wymieszaj: ricottę, 1 jajko, 1/4 szklanki parmezanu, 1 1/2 szklanki sera mozzarella i 1/4 szklanki pietruszki.
- Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmaruj 1 chochelkę przecieru pomidorowego.
- Aby zapobiec bałaganowi, ułóż płaty makaronu na dużej blasze do pieczenia w jednej warstwie. Rozsmaruj po 2 łyżki stołowe mieszanki serowej na wierzchu każdego makaronu. Dodaj czubatą łyżkę smażonego mięsa, układając go wzdłuż środka makaronu. Płaty makaronu zwiń w roladki i ułóż w przygotowanym naczyniu żaroodpornym zwinięciem do góry.
- Rozłóż pozostały sos pomidorowy pomiędzy roladkami i posyp pozostałym serem mozzarella. Przykryj folią aluminiową, upewniając się, że folia nie dotyka sera.
- Piecz pod przykryciem w 180°C przez 40 minut. Zdejmij folię i piecz kolejne 2-3 minuty lub do momentu, aż ser będzie lekko zrumieniony.
- Podawaj z kieliszkiem półwytrawnego czerwonego wina.
Spaghetti Bolognese - najprostszy przepis