Rajcowny makaron z orzechami i gałką muszkatołową
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Zachwycająco proste w przygotowaniu danie, które uwodzi harmonią smaków i aromatów. Aksamitna śmietanka przyprawiona orzechami i gałka muszkatołową smakuje obłędnie.
Więcej przepisów na gorące walentynki wydanej nakładem Wydawnictwa Harde książki Anny Szubińskiej p.t. "Kuchnia afrodyzjaków"
SKŁADNIKI
- 1/2 paczki makaronu
- 1/2 szklanki śmietany 30%
- 2 czubate łyżki wyłuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
- do dekoracji: kilka orzechów uprażonych na suchej patelni
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Orzechy drobno posiekaj, wymieszaj ze śmietaną i masłem, przypraw startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw.
Makaron ugotuj al dente, odcedź go i wymieszaj z orzechowym sosem. Gdyby danie było zbyt suche, dodaj 2-4 łyżki wody w której gotował się makaron.
Gotowe danie przybierz połówkami uprażonych orzechów lub tartą bułką zrumienioną na maśle.