Pulchne kluseczki dyniowe. Przepis na świetne danie z dyni, które przygotujesz w mig
2022-08-30
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Pulchne kluseczki dyniowe skradły moje serce i podniebienie. Ten łatwy przepis nie zawiera jajek i innych alergenów. Delikatne kluski z dyni rozpływają się w ustach. Nie ważne czy podacie je z masłem szałwiowym, czy z tartym parmezanem, czy gulaszem. W każdym wydaniu są przepyszne!
SKŁADNIKI
- 600 g puree z dyni, tyle otrzymasz z 1 upieczonej dyni hokkaido
- 400 g puree z ziemniaków, z 3 średnich ziemniaków po ugotowaniu
- 260 g (2 szklanki) lub więcej mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 80 g masła stopionego, do polania
- 8 listków świeżej szałwii, do aromatyzowania masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię przekrój na pół i wyjmij pestki oraz większość nitkowatych kawałków okalających gniazdo nasienne.
- Ułóż połówki dyni przekrojem do dołu na blasze do pieczenia posmarowanej odrobiną oleju. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez około 45-60 minut lub do chwili, gdy dynia będzie miękka.
- Wyskrob upieczony miąższ za pomocą łyżki. Miąższ rozgnieć widelcem, tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę do ziemniaków, aby otrzymać puree. Odłóż na bok.
- Nieobrane, ale wyszorowane ziemniaki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez około 20 minut lud momentu, aż będą miękkie.
- Ugotowane ziemniaki odstaw do częściowego ostygnięcia i obierz ze skórki. Następnie rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem lub przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
- Do dużej miski dodaj puree z dyni oraz ziemniaków, sól i gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj razem za pomocą łopatki lub drewnianej łyżki, a następnie krótko wyrabiaj rękami, aby uzyskać gładki ciasto. Nie należy mieszać zbyt długo, bo ciasto zacznie stawać się zbyt luźne i płynne, a dosypywanie mąki, uczyni je twardymi.
- Ciasto pokrój na 4 kawałki. Z każdego kawałku utocz wałeczek grubości palca. Pokrój go na odcinki długości 3-4 cm.
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Osól, gdy zawrze. Dodawaj po kilkanaście klusek, starając się nie przepełnić garnka, bo wtedy będą się sklejać. Gotuj około 4 minut, do chwili gdy kluski wypłyną na powierzchnię.
- Ugotowane kluski wyjmuj z wrzątku łyżką cedzakową. Dobrze osącz z wody i układaj na półmisku.
- Na patelni rozpuść masło. Gdy zacznie skwierczeć, dodaj listki szałwii, smaż około 30 sekund.
- Kluski polej szałwiowym masłem.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!