Przepis przywiozłam z wycieczki do Włoch. To najlepsze muszle makaronowe, jakie jadłam
Dieta wegetariańska
Muszle makaronowe wypełnione aromatycznym farszem serowym to danie, które jest połączeniem smaków charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Są pyszne, aromatyczne i sycące. Doskonale sprawdzą się na obiad dla całej rodziny. Zachwycą wyglądem, a po pierwszym kęsie zauroczą smakiem. Zobaczcie, jak zrobić obłędne muszle makaronowe z serem i sosem pomidorowym.
Czym wypełnić muszle makaronowe?
W internecie krąży mnóstwo przepisów na zapiekane muszle makaronowe, które skrywają aromatyczne nadzienie. Ten przepis to nowość i właśnie dołączył do tego zacnego grona. Duże muszle wypełnione są smakowitym nadzieniem przyrządzonym z kilku prostych składników. Chociaż przepis przywędrował do nas z Włoch, niezbędne produkty bez problemu można kupić w naszych sklepach przez cały rok.
Z czego więc zrobić farsz do muszli makaronowych? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- sery – twaróg, parmezan, mozzarella
- jajko
- czosnek
- przyprawy i zioła – świeży tymianek, sól i świeżo zmielony czarny pieprz
To pyszne włoskie danie z muszli makaronowych w roli głównej wzbogacone jest sosem pomidorowym, który świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami i jest doskonałym uzupełnieniem posiłku.
Jak zrobić farsz do muszli makaronowych?
Przyrządzenie pysznego i aromatycznego farszu do muszli z makaronu jest łatwe i szybkie. Czym wypełnić muszle makaronowe? W tym przepisie wykorzystuje się kilka prostych składników. Farsz jest gotowy w parę minut. Wystarczy rozgnieść twaróg i wymieszać go z parmezanem, jajkiem, czosnkiem i przyprawami oraz listkami tymianku. Po dokładnym wymieszaniu można nadziewać serowym farszem muszle makaronowe.
Jak zrobić zapiekane muszle makaronowe z serem?
Przepis na wyśmienite muszle z makaronu nadziewane serowym farszem jest bardzo łatwy. Danie jest szybkie, co nie oznacza, że czegoś w nim brakuje. Zaletą tego przepisu jest to, że pyszny makaron w kształcie muszli wypełniony po brzegi serowym nadzieniem udaje się zawsze i każdemu.
Jak więc przyrządzić włoskie muszle makaronowe z serem? Wystarczy trochę wolnego czasu i dobre chęci. Dzięki temu, że receptura została podzielona na poszczególne etapy, przygotowanie jest proste i szybkie. Ugotowane i odcedzone muszle makaronowe należy rozdzielić, aby się nie posklejały.
- 1. krok – ugotowanie muszli makaronowych
- 2. krok – przygotowanie farszu do muszli makaronowych
- 3. krok – nafaszerowanie muszli nadzieniem serowym
- 4. krok – zapieczenie dania w piekarniku
SKŁADNIKI
- 300 g twarogu
- 200 g dużych muszli makaronowych
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1/2 szklanki startego parmezanu
- 1/2 szklanki startej mozzarelli
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Muszle makaronowe ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić, przelać zimną wodą i pojedynczo rozłożyć, aby się nie posklejały.
- Do miski przełożyć twaróg i rozgnieść widelcem. Wbić jajka i wsypać parmezan. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i listki tymianku. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać.
- Formę do zapiekania skropić oliwą z oliwek i wlać passatę pomidorową, tak aby pokryła dno.
- Muszle faszerować serowym nadzieniem i układać obok siebie w formie. Wierzch posypać startą mozzarellą.
- Formę przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec 20 minut, a następnie zdjąć folię i dopiekać jeszcze 10 minut.
- Podawać na obiad z kolorową sałatą z sosem winegret.