Przepis Magdy Gessler na kopytka. Sprawdzony sposób restauratorki na klasyczne danie
Dieta wegetariańska
Kopytka to jedno z klasycznych dań kuchni polskiej. Jak przygotować je, by były naprawdę pyszne? Magda Gessler dzieli się swoim sprawdzonym trikiem na kopytka, które smakują jak te robione przez babcię. Poznajcie przepis Magdy Gessler i przekonajcie się, że tylko w ten sposób warto je przygotowywać.
Co dodaje się do kopytek?
Przepis Magdy Gessler na kopytka nie jest skomplikowany, a składniki są proste i niedrogie. Na liście znajduje się tylko kilka produktów, które są w sklepach bez względu na porę roku. Magda Gessler przygotowuje domowe kopytka z takich składników jak:
Jak zrobić kopytka Magdy Gessler?
Kopytka robi się błyskawicznie, ale ziemniaki należy ugotować wcześniej i je ostudzić. Następnie mieli się je w maszynce lub rozgniata praską. Do ziemniaków dodaje się mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Składniki miesza się, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Formuje się z niego kilka wałeczków i kroi pod kątem, tak aby powstały romby.
Jak ugotować kopytka?
Magda Gessler zaleca, aby gotować kopytka partiami w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Ten składnik sprawi, że kopytka podczas gotowania nie będą się sklejać. Czas zawsze mierzy się o momentu, kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię wody. Są gotowe po 3 minutach. Najlepiej jest wyjmować je z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej.
Przepis na kopytka Magdy Gessler
- Kopytka to uniwersalne danie, które pysznie komponuje się z mięsami i sosami.
- Przepis Magdy Gessler na rozpływające się w ustach kopytka jest prosty. Robi się je w kilku prostych krokach.
- Czas przygotowania potrawy nie jest długi. Wcześniej należy ugotować ziemniaki i odstawić je do ostygnięcia.
- Lista składników jest krótka i znajdują się na niej cztery główne produkty oraz sól i olej.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia i zmielić w maszynce lub rozgnieść praską.
- Do ziemniaków wbić jajka i wsypać 1/2 szklanki mąki oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno kleić do dłoni.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką pszenną i podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałeczek, a następnie pokroić pod kątem na równe kawałki. Powinny mieć kształt rombu.
- Kopytka gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotować partiami około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na gorąco z rożnymi dodatkami.