Przepis Magdy Gessler na kopytka. Restauratorka zdradza swój sposób na klasyczne danie
Dieta wegetariańska
Kopytka to jedna z tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Jak je zrobić, aby były pyszne? Magda Gessler zdradza swój trik na kopytka, które smakują jak te u babci. Poznajcie sprawdzony przepis na kopytka według przepisu Magdy Gessler, a będziecie je robić tylko tak.
Co dodaje się do kopytek?
Przepis Magdy Gessler na kopytka nie jest skomplikowany, a składniki są proste i niedrogie. Na liście znajduje się tylko kilka produktów, które są w sklepach bez względu na porę roku. Magda Gessler przygotowuje domowe kopytka z takich składników jak:
Jak zrobić kopytka Magdy Gessler?
Kopytka robi się błyskawicznie, ale ziemniaki należy ugotować wcześniej i je ostudzić. Następnie mieli się je w maszynce lub rozgniata praską. Do ziemniaków dodaje się mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i sól. Składniki miesza się, aż powstanie gładkie, jednolite i elastyczne ciasto. Formuje się z niego kilka wałeczków i kroi pod kątem, tak aby powstały romby.
Jak ugotować kopytka?
Magda Gessler zaleca, aby gotować kopytka partiami w osolonym wrzątku z odrobiną oleju. Ten składnik sprawi, że kopytka podczas gotowania nie będą się sklejać. Czas zawsze mierzy się o momentu, kiedy kopytka wypłyną na powierzchnię wody. Są gotowe po 3 minutach. Najlepiej jest wyjmować je z wrzątku za pomocą łyżki cedzakowej.
Przepis na kopytka Magdy Gessler
- Kopytka to uniwersalne danie, które pysznie komponuje się z mięsami i sosami.
- Przepis Magdy Gessler na rozpływające się w ustach kopytka jest prosty. Robi się je w kilku prostych krokach.
- Czas przygotowania potrawy nie jest długi. Wcześniej należy ugotować ziemniaki i odstawić je do ostygnięcia.
- Lista składników jest krótka i znajdują się na niej cztery główne produkty oraz sól i olej.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/2 kg ziemniaków
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia i zmielić w maszynce lub rozgnieść praską.
- Do ziemniaków wbić jajka i wsypać 1/2 szklanki mąki oraz mąkę ziemniaczaną. Wyrobić elastyczne ciasto. Nie powinno kleić do dłoni.
- Ciasto przełożyć na blat posypany mąką pszenną i podzielić na cztery części. Z każdej części uformować wałeczek, a następnie pokroić pod kątem na równe kawałki. Powinny mieć kształt rombu.
- Kopytka gotować w osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Gotować partiami około 3 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
- Podawać na gorąco z rożnymi dodatkami.