Proste i tanie kluski maślane - rozpływający sie w ustach dodatek do zup i sosów lub samodzielne danie

Kluski maślane
Autor: Shutterstock Kluski maślane są łatwe w przygotowaniu i tanie.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Kluski maślane są bardzo delikatne, mają przyjemnie lekką i puszystą konsystencję. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do zup - zamiast kupnego makaronu, a są znacznie łatwiejsze do przygotowania niż makaron domowy. Idealne do sosów, same też smakują wybornie, na przykład z odrobiną palonego masła. W zależności od tego, do czego je podamy możemy użyć innych ziół zamiast natki, świetnie smakują na przykład z szałwią albo szczypiorkiem.

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)
  • kilka gałązek natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło utrzeć dokładnie z jajkiem na puszystą masę.
  • Dodać mąkę, sól i gałkę muszkatołową i/lub kurkumę i wymieszać.
  • Na koniec dodać do ciasta bardzo drobno posiekaną natkę.
  • Ciasto wymieszać i kłaść niewielkimi porcjami na wrzącą wodę lub zupę.
  • Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
  • Podawać jako dodatek do zup lub samodzielnie na przykład z palonym masłem.
Jak mąka do czego?

Galeria: przepisy na kluski ziemniaczane

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej