Proste i tanie kluski maślane - rozpływający sie w ustach dodatek do zup i sosów lub samodzielne danie
2021-11-05

łatwy
20 min
4
Dieta wegetariańska
Kluski maślane są bardzo delikatne, mają przyjemnie lekką i puszystą konsystencję. Znakomicie sprawdzają się jako dodatek do zup - zamiast kupnego makaronu, a są znacznie łatwiejsze do przygotowania niż makaron domowy. Idealne do sosów, same też smakują wybornie, na przykład z odrobiną palonego masła. W zależności od tego, do czego je podamy możemy użyć innych ziół zamiast natki, świetnie smakują na przykład z szałwią albo szczypiorkiem.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki miękkiego masła
- 2 kopiaste łyżki mąki
- 1 jajko
- sól
- szczypta gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
- szczypta kurkumy (opcjonalnie)
- kilka gałązek natki pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Masło utrzeć dokładnie z jajkiem na puszystą masę.
- Dodać mąkę, sól i gałkę muszkatołową i/lub kurkumę i wymieszać.
- Na koniec dodać do ciasta bardzo drobno posiekaną natkę.
- Ciasto wymieszać i kłaść niewielkimi porcjami na wrzącą wodę lub zupę.
- Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia.
- Podawać jako dodatek do zup lub samodzielnie na przykład z palonym masłem.
Jak mąka do czego?