Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej [sprawdzony przepis]
2021-03-31
łatwy
40 min
4
Pierś kurczaka w szynce parmeńskiej to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad. Sprawdź, jak zrobić to danie krok po kroku!
SKŁADNIKI
- 300 g makaronu
- 60 g parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 2 żółtka
- 100 ml śmietanki 30%
- 4 kawałki z piersi kurczaka
- 8 gałązek świeżego tymianku
- 4 plastry prosciutto
- 2 łyżki oliwy
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nacinamy pierś kurczaka wzdłuż i robimy kieszeń. Doprawiamy kurczaka solą, pieprzem i do kieszeni wkładamy gałązki tymianku, zawijamy w szynkę parmeńską.
- Mięso delikatnie smarujemy sokiem z cytryny. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy mięso z każdej strony.
- Do nagrzanego na 160 stopni piekarnika wstawiamy mięso (w naczyniu żaroodpornym). Pieczemy około 20 minut.
- W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. W misce mieszamy czosnek (starty na tarce), śmietanę, żółtka, parmezan, doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy makaron będzie ugotowany, odcedzony i jeszcze gorący polewamy śmietanowym sosem i dokładnie mieszamy, by ścięły się żółtka.
- Kurczaka podajemy na makaronie, z sałatką z sezonowych warzyw i sosem winegret. Smacznego!