Penne z łososiem w pomidorowym sosie
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron penne z łososiem to pyszne i zdrowe danie, które możemy jeść zarówno na obiad, jak i na kolację (choć w tym drugim wypadku trzeba trochę ograniczyć ilość makaronu). I przyrządza się je niezwykle szybko!
SKŁADNIKI
- Makaron Penne, czyli Pióra (1 op.)
- Filet z łososia (300g)
- Pomidorów krojone w puszce (2 op.)
- Szczypiorek
- Natka pietruszki
- Koper włoski (1/2 bulwy)
- Por (biała część)
- Czosnek (4 ząbki)
- Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy według zaleceń producenta.
- Filet kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Zdejmujemy rybę z patelni i odkładamy na talerzyk.
- Warzywa siekamy drobno i smażymy na patelni, dodając odrobinę oliwy z oliwek. Gdy się zarumienią, dodajemy pomidory z puszki i chwilę gotujemy. Gdy sos zgęstnieje, dodajemy rybę i ugotowany makaron. Podajemy udekorowane siekanym szczypiorkiem i natką.