Penne z karczochami

Penne z karczochami
Autor: Shutterstock Penne z karczochami to danie w sam raz na kolację we dwoje.
łatwy
20 min
4

Penne z karczochami to specjał kuchni włoskiej. Danie doskonale nadaje się na rodzinny posiłek, jak i romantyczną kolację. Proste i szybkie w przygotowaniu. 

SKŁADNIKI

  • 250 g makaronu penne
  • karczochy w puszce
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka listków bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • parmezan w płatkach lub starty

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Gotujemy makaron al dente.
  • Karczochy, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, przesmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Gorący makaron dodajemy na patelnię z karczochami, chwilę dusimy razem.
  • Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i ozdabiamy bazylią.