Penne z karczochami
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Penne z karczochami to specjał kuchni włoskiej. Danie doskonale nadaje się na rodzinny posiłek, jak i romantyczną kolację. Proste i szybkie w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu penne
- karczochy w puszce
- 2 ząbki czosnku
- łyżka listków bazylii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- szczypta soli i pieprzu
- parmezan w płatkach lub starty
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy makaron al dente.
- Karczochy, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, przesmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Gorący makaron dodajemy na patelnię z karczochami, chwilę dusimy razem.
- Wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem i ozdabiamy bazylią.