Pasta primavera - przepis na lekki makaron z warzywami po włosku
2022-08-16
łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Pasta primavera to włoski przepis na makaron z warzywami. Listki szpinaku, słodki groszek i wyrazista papryczka chili czynią z tego dania prawdziwe arcydzieło - lekkie, a jednocześnie pożywne. Makaron podany z warzywami, bez zawiesistych sosów jest znakomitą podstawą posiłku. Podany w tak lekkiej wersji, jak w przepisie na pewno nie zaszkodzi figurze.
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu
- 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego
- 1 szklanka gotowanej fasolki szparagowej
- 1 cukinia, pokrojona w półplasterki lub paski
- 1 marchewka, pokrojona w paseczki
- 1 ostra papryczka, posiekana drobno
- 1 cebula, pokrojona w półplasterki
- 1 opakowanie młodego szpinaku (baby)
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
- 0,5 pęczka szczypiorku, pokrojonego niezbyt drobno
- 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- sól i pieprz
- świeżo starty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować według zaleceń producenta na opakowaniu.
- Odcedzić makaron zostawiając pół szklanki wody, w której się gotował.
- Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę i czosnek.
- Dodać chili i cukinię - smażyć 2-4 minuty.
- Dodać gotowaną fasolkę szparagową, szpinak i szczypiorek. Smażyć 1-3 minuty.
- Następnie do warzyw dodać ugotowany makaron i 2-4 łyżki wody z gotowania makaronu, doprawić solą, pieprzem i parmezanem.
- Podawać z kieliszkiem schłodzonego białego wina.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?