Pasta primavera - przepis na lekki makaron z warzywami po włosku

Makaron primavera
Autor: Shutterstock Makaron primavera znakomicie sprawdza się w ciepłe letnie dni.
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Pasta primavera to włoski przepis na makaron z warzywami. Listki szpinaku, słodki groszek i wyrazista papryczka chili czynią z tego dania prawdziwe arcydzieło - lekkie, a jednocześnie pożywne. Makaron podany z warzywami, bez zawiesistych sosów jest znakomitą podstawą posiłku. Podany w tak lekkiej wersji, jak w przepisie na pewno nie zaszkodzi figurze.

SKŁADNIKI

  • 400 g makaronu
  • 1 szklanka groszku mrożonego lub świeżego
  • 1 szklanka gotowanej fasolki szparagowej
  • 1 cukinia, pokrojona w półplasterki lub paski
  • 1 marchewka, pokrojona w paseczki
  • 1 ostra papryczka, posiekana drobno
  • 1 cebula, pokrojona w półplasterki
  • 1 opakowanie młodego szpinaku (baby)
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
  • 0,5 pęczka szczypiorku, pokrojonego niezbyt drobno
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
  • sól i pieprz 
  • świeżo starty parmezan

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron ugotować według zaleceń producenta na opakowaniu. 
  • Odcedzić makaron zostawiając pół szklanki wody, w której się gotował.
  • Na patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić cebulę i czosnek.
  • Dodać chili i cukinię - smażyć 2-4 minuty.
  • Dodać gotowaną fasolkę szparagową, szpinak  i szczypiorek. Smażyć 1-3 minuty.
  • Następnie do warzyw dodać ugotowany makaron i 2-4 łyżki wody z gotowania makaronu, doprawić solą, pieprzem i parmezanem.
  • Podawać z kieliszkiem schłodzonego białego wina. 
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?

Galeria: Najprostsze dania z makaronu, błyskawiczne i za grosze - 10 przepisów

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej