Makaron w sosie pomidorowym: danie jednogarnkowe [Obiad w 15 minut]
2021-08-25
łatwy
15 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Makaron w sosie pomidorowym umie przygotować każdy. Jednak ten przepis to sprytny sposób na makaron i sos w jednym garnku. Tak, to danie jednogarnkowe przygotujesz w 15 minut. Zatem do dzieła!
SKŁADNIKI
- 350 g makaronu typu spaghetti lub linguine
- 350 g pomidorów cherry lub winogronowych, podzielonych na pół lub ćwiartki, jeśli są duże
- 1 cebula, cienko pokrojona
- 4 ząbki czosnku, cienko pokrojone
- 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
- 2 gałązki bazylii i podarte liście do dekoracji
- 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz jeszcze trochę do podania
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 4 1/2 szklanki wody
- świeżo starty parmezan, do podania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W szerokim rondlu lub na głębokiej dużej patelni połącz suchy makaron, pomidory, cebulę, czosnek, płatki czerwonej papryki, bazylię, olej, 2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i wodę.
- Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.
- Następnie gotuj, często mieszając i obracając makaron szczypcami, aż makaron będzie al dente, a woda prawie wyparuje, zajmie to około 9 minut od zagotowania.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem, podziel na 4 głębokie talerze lub miski i udekoruj bazylią.
- Przed podaniem skrop oliwą i posyp parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?