Makaron w sosie pomidorowym: danie jednogarnkowe [Obiad w 15 minut]

Makaron w sosie pomidorowym: danie jednogarnkowe [Obiad w 15 minut]
Autor: Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska Łatwy przepis na pyszne danie w 15 minut
łatwy
15 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Makaron w sosie pomidorowym umie przygotować każdy. Jednak ten przepis to sprytny sposób na makaron i sos w jednym garnku. Tak, to danie jednogarnkowe przygotujesz w 15 minut. Zatem do dzieła!

SKŁADNIKI

  • 350 g makaronu typu spaghetti lub linguine
  • 350 g pomidorów cherry lub winogronowych, podzielonych na pół lub ćwiartki, jeśli są duże
  • 1 cebula, cienko pokrojona
  • 4 ząbki czosnku, cienko pokrojone
  • 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki
  • 2 gałązki bazylii i podarte liście do dekoracji
  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz jeszcze trochę do podania
  • sól i świeżo zmielony pieprz
  • 4 1/2 szklanki wody
  • świeżo starty parmezan, do podania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W szerokim rondlu lub na głębokiej dużej patelni połącz suchy makaron, pomidory, cebulę, czosnek, płatki czerwonej papryki, bazylię, olej, 2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu i wodę.
  • Doprowadź do wrzenia na dużym ogniu.
  • Następnie gotuj, często mieszając i obracając makaron szczypcami, aż makaron będzie al dente, a woda prawie wyparuje, zajmie to około 9 minut od zagotowania.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem, podziel na 4 głębokie talerze lub miski i udekoruj bazylią.
  • Przed podaniem skrop oliwą i posyp parmezanem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej