Makaron "wyjdź za mnie" to pomysł na obiad idealny. Przygotujesz go w kilka minut

Makaron z kurczakiem, któremu każdy będzie chciał powiedzieć "Tak". Składa się z prostych składników, a każdy z nich nadaje mu wyjątkowego smaku. Całość przygotujemy w zaledwie 30 minut, a wszystko na jednej patelni. Kremowe, serowe i rozgrzewające - to danie rozkocha w sobie każdego.
Idealny obiad nie ist... Ten makaron udowodni inaczej
Makaron "wyjdź za mnie" to idealny obiad, który jest idealnym przykładem, że droga do serca wiedzie przez żołądek. Jest niezwykle prosty do przygotowania, a przy okazji nie narobi nam za dużo bałaganu. Całe danie przygotujemy bowiem w jednej patelni.
Przygotowanie go jest dziecinnie proste. Wystarczy dodawać składniki w odpowiedniej kolejności i gotować, aż wszystko będzie takie, jakie powinno. Jeśli chodzi natomiast o czas gotowania, to duże znaczenie ma rodzaj wybranego makaronu. Jeśli zajdzie taka potrzeba, powinniśmy trzymać makaron tak długo aż zmięknie.
Jak przechowywać ten makaron? To proste
Ten makaron można trzymać w lodówce do trzech dni, a przed podaniem wystarczy dokładnie go podgrzać. Trzeba jednak wiedzieć, że jeśli nie podamy go od razu, to sos może wsiąknąć w makaron i niewiele z niego zostanie. Wówczas wystarczy dodać nieco bulionu podczas podgrzewania, by nasz makaron wciąż zachwycał swoją kremowością.
Nie ma więc co się długo zastanawiać. Wystarczy kilka składników, by przygotować wspaniały posiłek, którym rozkoszować się może cała rodzina.
SKŁADNIKI
- 600 g piersi z kurczaka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 170 g pomidorów suszonych
- 1 łyżeczkę oregano
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 250 g makarony
- 650 ml bulionu z kurczaka
- 150 ml śmietany kremówki
- 50 g parmezanu
- 120 g świeżego szpinaku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kurczaka kroimy w kostkę.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż zacznie się rumienić.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę, oregano i pokrojone w paski pomidory suszone.
- Dodajemy makaron i bulion.
- Całość dobrze mieszamy i gotujemy 15-20 minut pod przykrywką, co jakiś czas mieszając.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy śmietanę i szpinak.
- Na koniec posypujemy parmezanem.