Makaron w azjatyckim stylu. Lo mein zachwyca kubki smakowe

Makaron w azjatyckim stylu. Lo mein zachwyca kubki smakowe
Autor: Shutterstock.com Makaron w azjatyckim stylu. Lo mein zachwyca kubki smakowe
łatwy
10 min
4

Makaron chow mein cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Wiele osób jednak nie słyszało o makaronie lo mein, a warto się z nim "bliżej poznać. Świeże warzywa, grzyby, makaron i mięso - wszystko czego można chcieć od pysznego, aromatycznego obiadu.

Idealny makaron na obiad. Mało pracy, a mnóstwo smaku

Lo mein to przepyszne chińskie danie makaronowe, w którym najpierw gotujemy makaron, a następnie mieszamy go na patelni wraz z sosem, warzywami i aromatycznym mięsem. Choć bardziej znany jest makaron chow mein to nieco się on różni od naszego lo mein. Przede wszystkim makaron chow mein jest smażony, a lo mein mieszany z sosem.

Samo w sobie lo main oznacza dokładnie "wymieszany makaron". Jest to naprawdę smaczne danie, którego każdy powinien spróbować, choć raz. Co więcej, jest on również dosyć elastyczny.

Możesz zmieniać i zamieniać. Dodatki zależą od ciebie

Jako białka można użyć kurczaka, wieprzowiny, wołowiny, krewetek czy tofu. Dowolność mamy również z warzywami. Świetnie się sprawdzą brokuły, cebula, por, zielony groszek i całą masę innych.

Co więcej, sos można również przygotować bez dodatku mąki kukurydzianej. Będzie wówczas o wiele rzadszy, jednak wciąż będzie wyśmienicie smakował. Samo przygotowanie tego makaronu nie jest trudne, a z pewnością zaskoczy wszystkich głębią smaku i aromatu. To naprawdę ciekawy pomysł na obiad dla całej rodziny.

SKŁADNIKI

  • 200 g makaronu ramen
  • 1 łyżka oleju
  • 3 cebulki dymki
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 60 g pieczarek
  • 2 ząbki czosnki
  • 300 g kurczaka
  • 0,5 cebuli
  • Do sosu:
  • 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki sosy sojowego
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 0,5 oleju sezamowego
  • szczypta pieprzu
  • 1 łyżka wina półsłodkiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę mieszamy z sosem sojowym, aż nie będzie grudek.
  • Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
  • Kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę.
  • Na głębokiej patelni podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodajemy kurczaka i podsmażamy przez minutę.
  • Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę i paprykę.
  • Całość smażymy, aż kurczak będzie gotowy.
  • Dodajemy makaron, sos i 3 łyżki wody.
  • Całość mieszamy przez minutę.
  • Dodajemy posiekaną cebulę dymkę i dokładnie mieszamy.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej