Makaron chow mein z warzywami - pyszny makaron smażony na sposób chiński

Makaron chow main ma bardzo prosty skład, aby go przygotować wystarczy mąka, woda i sól. Dostępny jest niemal w każdym większym sklepie spożywczym i może stanowić bazę pysznych dań, które swoją nazwę dzielą z makaronem. Chow mein to nazwa makaronu ale i nazwa dań z niego przygotowanych, a ich wariacji jest naprawdę sporo. Bo chow mein pasuje do wszystkiego.
Makaron chow mein
Makaron chow mein to chińska odmiana makaronu o bardzo prostym składnie i formie niezbyt szerokich, długich wstążek. Dla Chińczyków to obok ryżu, jeden z podstawowych składników dań. Zazwyczaj smaży się z przeróżnymi dodatkami. Dzięki czemu danie można podawać na wiele sposobów, choć bazuje ono wciąż na tym samym makaronie.
Makaron chow mein nie tylko z warzywami
Danie chow mein to makaron z pysznymi dodatkami, odpowiednio przyprawiony i szybko smażony na mocnym ogniu, najlepiej w woku, który można jednak zastąpić dużą patelnią czy rondlem. Chodzi o to, aby składniki dania usmażyły się na chrupiąco,a nie miękły długo w oleju. W naszym przepisie podajemy recepturę na chow mein z warzywami w wersji bardzo podstawowej, ale danie to można przygotować z bardzo wieloma dodatkami. Świetnie smakuje z dodatkiem mięsa - zwłaszcza piersi kurczaka lub wołowiny, idealnie pasują do niego krewetki czy kawałki morskiej ryby. W wersji bezmięsnej można go przygotować z dodatkiem tofu. Można również eksperymentować z warzywami: zmieniać rodzaj kapusty, dodać ostra papryczkę, marchewkę, cukrowy groszek lub pora. Ważne aby warzyw nie przypalić i nie rozgotować, powinny być miękkie, ale jeszcze chrupiące i elastyczne.
SKŁADNIKI
- 1 opakowanie makaronu chow mein
- 1 czerwona papryka
- 1 pęczek dymki
- 1 kapusta pak-choi
- 2 cm korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojoweo ciemnego
- 2 łyżki sosu hoisin
- 1 łyżka łyżki sosu ostrygowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
- Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać.
- Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę lub paski.
- Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić imbir, czosnek i paprykę.
- Gdy warzywa zmiękną dodać ugotowany i odcedzony makaron.
- Przyprawić sosami i olejem sezamowym i dokładnie wymieszać, aby sosy pokryły wszystkie składniki.
- Pod koniec smażenia dodać posiekaną kapustę pak-choi. Przed podaniem posypać dużą ilością posiekanej dymki.
- Smażyć kilka minut, aż warzywa zmiękną.