Lazania ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem: obiad po włosku
2021-03-29
średni
50 min
4
Lazania, to obok pizzy i spaghetti, jedna z najsmaczniejszych potraw kuchni włoskiej. My proponujemy jej lżejszą odmianę z sosem, którego podstawą jest mleczko sojowe. Sprawdź, jak zrobić pyszną lazanię ze szpinakiem, cukinią i kurczakiem.
SKŁADNIKI
- 570 ml płynu wygotowanego z ciecierzycy
- 50 g dietetycznej margaryny lub masła roślinnego
- 50 g mąki
- 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 25 g startego sera typu parmezan
- 500 g mrożonego szpinaku
- 150 g cukinii – obranej i pokrojonej w plastry
- 350 g gotowanego mięsa drobiowego
- 25 g orzeszków pinii – podprażonych na suchej, rozgrzanej patelni
- 9 płatków makaronu typu lasagne
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do średniej wielkości garnka wlej płyn wygotowany z ciecierzycy, dodaj tłuszcz i mąkę. Całość doprowadź do wrzenia, cały czas ubijając zawartość trzepaczką, aż zyska gęstą konsystencję. Przypraw gałką muszkatołową i gotuj na mniejszym ogniu jeszcze przez 1 minutę.
- Rozgrzej piekarnik do 190°C. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż 1/3 posiadanej porcji rozmrożonego szpinaku, następnie 3 listki makaronu do lazanii i ponownie szpinak w ilości podobnej jak na początku.
- W kolejnym etapie ułóż połowę porcji cukinii, orzeszki pinii, rozdrobnione, gotowane mięso drobiowe, a na górze rozprowadź niewielką ilość przygotowanego wcześniej sosu. Na całość nałóż kolejne 3 listki makaronu.
- Całą procedurę powtórz. Na koniec na wierzch potrawy wylej pozostały sos i posyp go startym serem. Piecz w piekarniku przez ok. 30-40 minut, aż wierzch nabierze lekko brązowej barwy.