Łatwy makaron z pieczarkami w sosie pomidorowym
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron z pieczarkami w sosie pomidorowym to pyszne danie dla całej rodziny.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 500 g suchego makaronu typu krótkie rurki, świderki lub kolanka
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki masła
- 40 g koncentratu pomidorowego
- suszony tymianek i estragon
- sól i pieprz do smaku
- 50 g żółtego sera startego
- bułka tarta i tłuszcz do przygotowania formy
- natka pietruszki do smaku i dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolony wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić.
- Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki.
- Na patelni rozgrzać masło, dodać pieczarki i smażyć 3-5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy.
- Makaron wymieszać z pieczarkami w pomidorowym sosie. Dodać przyprawy. Wymieszać.
- Makaron przełożyć do naczynia wysmarowanego tłuszczem i oprószonego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię, posypać tartym serem i zapiec w gorącym piekarniku.
- Przed podaniem pospać posiekaną natką pietruszki