Koreański makaron na zimno. Idealny nie tylko na upalne dni

Koreański makaron na zimno. Idealny nie tylko na upalne dni
Autor: Shutterstock.com Koreański makaron na zimno. Idealny nie tylko na upalne dni
łatwy
10 min
4

Dieta wegetariańska

Makaron w sosie podawany na zimno? To idealny pomysł na danie, kiedy za oknem jest upał. Koreański bibim guksu to przepyszny sposób na obiad, który zaskoczy każdego. To szybkie danie nie tylko świetnie smakuje, ale również jest proste w przygotowaniu. Podpowiadamy jak je zrobić.

Koreański makaron na zimno. Wystarczy kilka chwil

Obiad wcale nie musi być na ciepło. Idealnym przykładem tego jest koreański makaron na zimno, który, choć podawany jest na zimno z pewnością nas rozgrzeje. A to dzięki swojemu pikantnemu sosowi, który przygotowywany jest na bazie gochujang, czyli pasty z papryczki chili.

Pastę gochujang dostaniemy w większości dużych sklepów, które oferują azjatyckie produkty. Zazwyczaj zapłacimy około 9 złotych za 170 g pasty. Opakowanie takiej pasty wystarczy nam na długi czas, a możemy jej użyć do naprawdę wielu azjatyckich przepisów.

Pyszny i prosty makaron. Dodaj do niego ulubione warzywa

To danie jest przepyszne i niezwykle proste do przygotowania. Choć w naszym przepisie podajemy go tylko z ogórkiem, sezamem i jajkiem to nie musimy się hamować. Bez problemu możemy dodać również inne ulubione warzywa, które sprawdzą się do jedzenia na zimno. O tym, które warzywa można jeść na surowo, przeczytacie tutaj.

Ten makaron to idealny pomysł na szybki obiad, który można jeść kiedy za oknem jest upał. Jest niezwykle smaczny, jednak nie sprawdzi się u osób, które nie przepadają za pikantnym jedzeniem.

SKŁADNIKI

  • 440 g cienkiego makaronu pszennego
  • 110 g kimchi
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki koreańskiej pasty z papryczek chili - gochujang
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 ząbek czosnki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 ogórek
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 2 jajka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajka gotujemy na twardo.
  • W misce mieszamy kimchi, wodę, pastę chili, cukier, posiekany czosnek i olej sezamowy.
  • Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odcedzamy i płuczemy pod zimną wodą.
  • Wrzucamy makaron do miski z sosem.
  • Całość dokładnie mieszamy.
  • Ogórka kroimy w zapałki.
  • Podajemy makaron z ogórkiem, sezamem i jajkiem.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej