Kopytka z batatów z szałwią i wegańskim parmezanem

2021-03-29
Kopytka z batatów z szałwią i wegańskim parmezanem
Autor: Dorota Berezowska Kopytka z batatów z szałwią i wegańskim parmezanem
łatwy
20 min
4

Kopytka z batatów (bezglutenowe) mają moc uszczęśliwiania, nie dość, że są bardzo smaczne, to jeszcze mają optymistyczny pomarańczowy kolor. Posypane chipsami z szałwii i wegańskim parmezanem zadowolą podniebienia nie tylko wegan. Spróbuj.

Przepis autorstwa Iny Rybarczyk. Pochodzi z książki "Łowcy smaków. Roślinna kuchnia bez glutenu i rafinowanego cukru", Wydawnictwo Rebis.

SKŁADNIKI

  • 500 g puree z upieczonych batatów (ok. 2-3 batatów)
  • 80 g skrobi z tapioki
  • ok. 100 g mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • duża szczypta soli himalajskiej
  • świeże liście szałwii
  • olej do smażenia
  • do podania: olej arganowy (lub inny olej o orzechowym aromacie), wegański parmezan
  • Wegański parmezan (100 g):
  • 3 łyżki płatków migdałowych lub migdałów bez skórki
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • 1 szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wrzucam puree z upieczonych batatów, mąki, płatki drożdżowe, gałkę muszkatołową i sól. Całość zagniatam w jednolite ciasto.
  • Ciasto przekładam na oprószoną mąką kukurydzianą stolnicę. Formuję z niego podłużne rolki, lekki podsypując je mąką (ciasto jest delikatnie i miękkie, dzięki temu kopytka będą delikatne). Następnie nożem wycinam skośne kopytka.
  • W dużym garnku zagotowuję lekko osoloną wodę. Kiedy woda wrze, odrobinę zmniejszam ogień i wrzucam połowę porcji kopytek z batatów. Delikatnie mieszam łyżką, by kopytka nie przykleiły się do dna. Gotuję kilka minut od wypłynięcia. Najlepiej po 2-3 min od wypłynięcia wyłowić jednego i spróbować.
  • W międzyczasie, gdy kopytka się gotują, na drugą patelnię wlewam olej. Na rozgrzany olej wrzucam listki szałwii. Listki szałwii smażę do delikatnego zmienienia koloru na ciemniejszą zieleń. Usmażone wykładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe kopytka z podaję polane olejem arganowym, posypane wegańskim parmezanem, z dodatkiem smażonych liści szałwii.
  • Wegański parmezan: wszystkie składniki parmezanu miksuję na mąkę.
  • Gotowy wegański parmezan przekładam do szczelnie zamkniętego słoiczka.