Kopytka w sosie selerowym - w wersji jarskiej lub z mięsem
2022-04-07

łatwy
40 min
6
Kopytka w sosie selerowym to danie, które można przygotować na dwa sposoby - w wersji bezmięsnej lub z dodatkiem smażonego mielonego mięsa. Obie wersje są bardzo smaczne i sycą na długo.
SKŁADNIKI
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- 200 mąki
- 1 duży seler
- 300 g mielonego mięsa
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki słodkiej śmietany
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki zmielić, dodać jajko i mąkę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką.
- Z ciasta uformować wałeczki, delikatnie je spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki na jeden kęs.
- Kluski ugotować w osolonej wodzie, niewielkimi partiami, aby się nie posklejały.
- Selera obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować na średnim ogniu, aż będzie miękki.
- Do ugotowanego selera dodać śmietanę i zblendować na gładki sos.
- W wersji jarskiej kluski podawać polane sosem i posypane siekaną natką.
- Danie można urozmaicić podsmażając do niego mielone mięso, zamiast skwarków.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?