Kopytka w sosie selerowym - w wersji jarskiej lub z mięsem

Kopytka w sosie selerowym - w wersji jarskiej lub z mięsem
Autor: Shutterstock Sos selerowy dodaje pazura ziemniacznym kopytkom
łatwy
40 min
6

Kopytka w sosie selerowym to danie, które można przygotować na dwa sposoby - w wersji bezmięsnej lub z dodatkiem smażonego mielonego mięsa. Obie wersje są bardzo smaczne i sycą na długo. 

SKŁADNIKI

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 200 mąki
  • 1 duży seler
  • 300 g mielonego mięsa
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki słodkiej śmietany
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki zmielić, dodać jajko i mąkę i zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką.
  • Z ciasta uformować wałeczki, delikatnie je spłaszczyć i pokroić ukośnie na kawałki na jeden kęs.
  • Kluski ugotować w osolonej wodzie, niewielkimi partiami, aby się nie posklejały.
  • Selera obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować na średnim ogniu, aż będzie miękki.
  • Do ugotowanego selera dodać śmietanę i zblendować na gładki sos.
  • W wersji jarskiej kluski podawać polane sosem i posypane siekaną natką.
  • Danie można urozmaicić podsmażając do niego mielone mięso, zamiast skwarków.
Seler zwyczajny – dlaczego warto jeść selery?
Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej