Kopytka jaglane

2021-03-29
Kopytka jaglane
Autor: Shutterstock
łatwy
0 min
4

Kopytka jaglane to bezglutenowa wersja ziemniaczanych kopytek. Zamiast mąki pszennej w przepisie użyto kaszy jaglanej, który zlepia kopytka. Tak przygotowane kopytka można podać z mięsnym sosem lub na słodko z masłem i cynamonem. 

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki wody
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki ziemniaczanej + do podsypywania
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na niewielkim ogniu, aż do wchłonięcia wody. Odstawiamy i studzimy.
  • Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy.
  • Kaszę i ziemniaki mielimy. Dodajemy jajko oraz szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę kartoflaną i zagniatamy ciasto.
  • Wykrawamy kawałek ciasta i na podsypanej obficie mąką stolnicy formujemy wałeczek, nożem wykrawamy pod skosem kawałeczki. Postępujemy tak z całym ciastem.
  • Kopytka wkładamy do wrzątku i od wypłynięcia gotujemy przez ok. 3 min (nie wolno doprowadzić do wrzenia).
  • Podajemy ze słodkimi lub słonymi dodatkami.