Kopytka jaglane
2021-03-29
łatwy
0 min
4
Kopytka jaglane to bezglutenowa wersja ziemniaczanych kopytek. Zamiast mąki pszennej w przepisie użyto kaszy jaglanej, który zlepia kopytka. Tak przygotowane kopytka można podać z mięsnym sosem lub na słodko z masłem i cynamonem.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki wody
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki ziemniaczanej + do podsypywania
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na niewielkim ogniu, aż do wchłonięcia wody. Odstawiamy i studzimy.
- Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, studzimy.
- Kaszę i ziemniaki mielimy. Dodajemy jajko oraz szczyptę soli, mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę kartoflaną i zagniatamy ciasto.
- Wykrawamy kawałek ciasta i na podsypanej obficie mąką stolnicy formujemy wałeczek, nożem wykrawamy pod skosem kawałeczki. Postępujemy tak z całym ciastem.
- Kopytka wkładamy do wrzątku i od wypłynięcia gotujemy przez ok. 3 min (nie wolno doprowadzić do wrzenia).
- Podajemy ze słodkimi lub słonymi dodatkami.