Knedle ze szpinaku i sera ricotta
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Knedle ze szpinaku i sera ricotta są miękkie i puszyste. Znakomicie smakują jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych.
Szpinak i ricotta to udany duet o dużym potencjale kulinarnym. Włoski tłusty ser oraz delikatny szpinak dobrze się łączą dając masę o lekkiej konsystencji, idealnie nadającą się do przygotowania klusek lub farszów.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- 1 małe opakowanie sera ricotta
- 1 jajko
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka suszonego tymianku
- 4 łyżki masła
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Szpinak umyć i zblanszować przez 4 minuty we wrzątku. Dokładnie osączyć i ostudzić.
- Koper włoski lekko rozgnieść w moździerzu, wymieszać z jajkiem, ricottą i parmezanem. Do masy dodać szpinak i dokładnie wymieszać.
- Mąkę wymieszać z tymiankiem. Z przygotowanej wcześniej masy formować niewielkie knedle i obtoczyć w mące z tymiankiem.
- W dużym garnku zagotować wodę. Knedle wrzucać na wrzątek i gotować 5 minut.
- Masło rozgrzać na patelni i dodać przeciśnięty czosnek. Smażyć krótko, 1-2 minuty, uważając , aby czosnek nie przypalił się.
- Knedle podawać polane czosnkowym masłem i posypane świeżo zmielonym pieprzem.