Knedle ze szpinaku i sera ricotta

2021-03-29
Knedle ze szpinaku i sera ricotta
Autor: Shutterstock Knedle ze szpinaku to pyszne samodzielne danie lub przystawka.
łatwy
50 min
4

Knedle ze szpinaku i sera ricotta są miękkie i puszyste. Znakomicie smakują jako samodzielne danie lub dodatek do dań mięsnych.

Szpinak i ricotta to udany duet o dużym potencjale kulinarnym. Włoski tłusty ser oraz delikatny szpinak dobrze się łączą dając masę o lekkiej  konsystencji, idealnie nadającą się do przygotowania klusek lub farszów.

Przepis  przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg świeżego szpinaku
  • 1 małe opakowanie sera ricotta
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 4 łyżki masła
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak umyć i zblanszować przez 4 minuty we wrzątku. Dokładnie osączyć i ostudzić.
  • Koper włoski lekko rozgnieść w moździerzu, wymieszać z jajkiem, ricottą i parmezanem. Do masy dodać szpinak i dokładnie wymieszać.
  • Mąkę wymieszać z tymiankiem.  Z przygotowanej wcześniej masy formować niewielkie knedle i obtoczyć w mące z tymiankiem.
  • W dużym garnku zagotować wodę. Knedle wrzucać na wrzątek i gotować 5 minut.
  • Masło rozgrzać na patelni i dodać przeciśnięty czosnek. Smażyć krótko, 1-2 minuty, uważając , aby czosnek nie przypalił się.
  • Knedle podawać polane czosnkowym masłem i posypane świeżo zmielonym pieprzem.