Kluski z makiem: przepis na tradycyjną wigilijną potrawę
2023-12-22
łatwy
20 min
4
Kluski z makiem to potrawa, którą przyrządzały już nasze babcie. Jest prosta, smaczna i zdrowa ze względu na dużą zawartość maku i miodu, tradycyjnych składników polskiej kuchni bożonarodzeniowej.
SKŁADNIKI
- 500 g makaronu krajanki
- 500 g maku
- 500 ml miodu
- rodzynki
- migdały - płatki
- smażona skórka pomarańczowa
- 1 litr mleka 3,2 proc.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mak zalać wrzącym mlekiem, podgrzać i doprowadzić do wrzenia.
- Mak odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia.
- Wymieszać z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami.
Beszamel - Jak zrobić mase makową?
Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź nasze przepisy na ciasta z makiem