Kluski z makiem: przepis na tradycyjną wigilijną potrawę

2023-12-22
Kluski z makiem: przepis na tradycyjną wigilijną potrawę
Autor: Shutterstock Kluski z makiem to  jedna z potraw z wigilijnego polskiego kanonu.
łatwy
20 min
4

Kluski z makiem to potrawa, którą przyrządzały już nasze babcie. Jest prosta, smaczna i zdrowa ze względu na dużą zawartość maku i miodu, tradycyjnych składników polskiej kuchni bożonarodzeniowej.

SKŁADNIKI

  • 500 g makaronu krajanki
  • 500 g maku
  • 500 ml miodu
  • rodzynki
  • migdały - płatki
  • smażona skórka pomarańczowa
  • 1 litr mleka 3,2 proc.

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mak zalać wrzącym mlekiem, podgrzać i doprowadzić do wrzenia.
  • Mak odstawić na ok. 12 godzin, po czym wylać na sito i dwukrotnie przepuścić przez maszynkę do mielenia.
  • Wymieszać z ugotowanym makaronem, miodem i bakaliami.
Beszamel - Jak zrobić mase makową?

Zajrzyj do naszej galerii i sprawdź nasze przepisy na ciasta z makiem