Kluski z makiem i owocami nasączonymi rumem: przepis na Wigilię

2021-03-29
Potrawy wigilijne: kluski z makiem i owocami nasączonymi rumem
Autor: Konrad Kalbarczyk Proponujemy nieco odświeżoną wersję tradycyjnych klusków z makiem na Wigilię
łatwy
30 min
4

Kluski z makiem to tradycyjne słodkie danie wigilijne. Proponujemy urozmaicić tę świąteczną potrawę, dodając do niej owoce nasączone rumem. Oto przepis na deser polecany tylko dla dorosłych!

SKŁADNIKI

  • opakowanie makaronu typu łazanki lub farfalle (kokardki)
  • opakowanie masy makowej
  • 2 łyżeczki miodu
  • susz owocowy (jabłka, śliwki, morele, gruszki)
  • 100 g rumu
  • 10 dag płatków migdałowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Makaron typu łazanki albo kokardki ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  • Wyrób masę makową z miodem.
  • Namocz suszone owoce w przegotowanej wodzie z dodatkiem rumu.
  • Wymieszaj masę z suszem i dodaj makaron. Posyp płatkami migdałowymi.