Kluski z makiem i owocami nasączonymi rumem: przepis na Wigilię
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Kluski z makiem to tradycyjne słodkie danie wigilijne. Proponujemy urozmaicić tę świąteczną potrawę, dodając do niej owoce nasączone rumem. Oto przepis na deser polecany tylko dla dorosłych!
SKŁADNIKI
- opakowanie makaronu typu łazanki lub farfalle (kokardki)
- opakowanie masy makowej
- 2 łyżeczki miodu
- susz owocowy (jabłka, śliwki, morele, gruszki)
- 100 g rumu
- 10 dag płatków migdałowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron typu łazanki albo kokardki ugotuj w lekko osolonej wodzie.
- Wyrób masę makową z miodem.
- Namocz suszone owoce w przegotowanej wodzie z dodatkiem rumu.
- Wymieszaj masę z suszem i dodaj makaron. Posyp płatkami migdałowymi.