Kluski kładzione ziemniaczano-serowe

2021-03-29
Kluski kładzione z serem
Autor: Archiwum Kluski kładzione w wersji dla miłośników sera.
łatwy
30 min
4

Takie serowe kluski kładzione mogą być samodzielnym daniem - wystarczy polać je roztopionym masłem lub okrasić skwarkami lub przysmażoną cebulką. Można je również podawać do mięsnych lub grzybowych sosów.

SKŁADNIKI

  • 8 dużych ziemniaków
  • kostka masła
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 jajka
  • 300 g żółtego sera
  • sól i pieprz
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i poczekać aż ostygną.
  • Następnie rozgnieść je tłuczkiem, dodać śmietanę i 3 łyżki masła i dokładnie wymieszać.
  • Dodać jajka i starty żółty ser oraz kolejną łyżkę masła i ponownie wymieszać.
  • W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Na gorącą wodę kłaść łyżką masę ziemniaczaną.
  • Gotować kluski aż wypłyną.