Kluski kładzione ziemniaczano-serowe
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Takie serowe kluski kładzione mogą być samodzielnym daniem - wystarczy polać je roztopionym masłem lub okrasić skwarkami lub przysmażoną cebulką. Można je również podawać do mięsnych lub grzybowych sosów.
SKŁADNIKI
- 8 dużych ziemniaków
- kostka masła
- 3 łyżki śmietany
- 3 jajka
- 300 g żółtego sera
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i poczekać aż ostygną.
- Następnie rozgnieść je tłuczkiem, dodać śmietanę i 3 łyżki masła i dokładnie wymieszać.
- Dodać jajka i starty żółty ser oraz kolejną łyżkę masła i ponownie wymieszać.
- W dużym garnku zagotować wodę, osolić. Na gorącą wodę kłaść łyżką masę ziemniaczaną.
- Gotować kluski aż wypłyną.