Jak zrobić spaghetti bez mięsa? Przepis na wegetariański makaron
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Spaghetti bez mięsa według naszego przepisu to danie łatwe, smaczne i idealnie nadające się na ciepłą kolację. Zasmakuje nie tylko wegetarianom. Sprawdź, jak je przygotować.
Sos, aby się przegryzł potrzebuje czasu, więc dobrze jest przygotować go wcześniej i zamrozić.
SKŁADNIKI
- marchew
- seler naciowy
- niewielka biała cebula
- 20 dag tofu
- łyżka margaryny lub oliwy z oliwek
- łyżeczka soli
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- ½ szklanki niesłodzonego mleczka sojowego
- pomidory z puszki (80 dag) razem z sokiem
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- gałka muszkatołowa do smaku
- 35 dag makaronu sezamowego
- tarty parmezan
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Marchewkę, selera i cebulę pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj – ale nie na gładką masę, powinny być widoczne kawałeczki warzyw.
- Pokrusz drobno tofu.
- Na patelni rozpuść margarynę albo podgrzej oliwę. Dodaj rozdrobnione warzywa i wsyp ¼ łyżeczki soli. Gotuj całość 3-4 minuty, aż warzywa zmiękną. Wymieszaj z pokruszonym tofu.
- Dodaj białe wino i gotuj do chwili, aż płyn wyparuje – do 2 minut. Od czasu do czasu zamieszaj.
- Dolej mleczko sojowe i gotuj, mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dodaj rozdrobnione pomidory, przecier pomidorowy, gałkę muszkatołową oraz resztę soli.
- Gotuj bez przykrycia, aż sos zgęstnieje (ok. 20 minut), regularnie mieszając, aby przyspieszyć odparowywanie płynu.
- Ugotuj makaron według wskazówek na opakowaniu. Odcedź, rozłóż na talerze, polej gorącym sosem, posyp parmezanem.