Drożdżowe pampuchy ze śliwkami gotowane na parze - przepis
2021-03-29
średni
30 min
4
Pampuchy, czyli kluski na parze, to danie smaczne i łatwe w przygotowaniu. Pamiętaj, by pampuchów nie układać ściśle obok siebie - zostaw miejsce, by para mogła swobodnie krążyć. Podajemy przepis na pyszne drożdżowe pampuchy ze śliwkami.
SKŁADNIKI
- 30 dag mąki
- 4 jajka
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- 10 dag cukru pudru
- 4 łyżki stopionego masła
- 30 dag twarogu
- 10 dag gotowanych ziemniaków
- 30 dag śliwek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozprowadź w letnim mleku z łyżeczką cukru i mąki. Rozczyn odstaw w ciepłe miejsce.
- Utrzyj 2 jajka z 2 łyżkami cukru, dodaj 25 dag mąki, wyrób ciasto. Pod koniec dodaj połowę masła.
- Ciasto przykryj i zostaw w cieple.
- Śliwki pokrój na ćwiartki. Ziemniaki i ser zmiel. Dodaj pozostałe jajka, masło, cukier i mąkę, wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wytnij krążki. Na każdym połóż trochę farszu i kawałki śliwek, uformuj kule.
- Gotuj na parze ok. 10 minut. Można podawać polane zrumienioną na maśle bułką tartą lub kwaśną śmietaną.