Domowe kluski z tartych ziemniaków z twarogiem i okrasą

2021-03-29
Kluski z tartych ziemniaków z twarogiem i okrasą
Autor: Anna Szubińska Kluski z tartych ziemniaków smakują najlepiej podane ze skwarkami z podgardla i odrobiną twarogu.
łatwy
45 min
4

Domowe kluski z tartych ziemniaków z twarogiem i okrasą to danie proste, ale smaczne, sycące i bardzo tanie. Taki obiad dla czteroosobowej rodziny to koszt rzędu 16-17 złotych. Najlepiej smakują z samodzielnie wykonanym twarogiem.

Polecamy:

Twaróg domowy: przepis krok po kroku jak ukwasić mleko i zrobić twaróg

SKŁADNIKI

    1,5 kg ziemniaków

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • sól
  • 200 g podgardla lub słoniny
  • 200 g twarogu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta.
  • Kluski gotować 5-10 minut (w zależności od wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
  • Podgardle lub słoninę pokroić w niedużą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć, aż skwarki będą rumiane i wytopi się nieco tłuszczu.
  • Ciepłe kluski podawać okraszone skwarkami i posypane pokruszonym twarogiem.