Domowe kluski z tartych ziemniaków z twarogiem i okrasą
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Domowe kluski z tartych ziemniaków z twarogiem i okrasą to danie proste, ale smaczne, sycące i bardzo tanie. Taki obiad dla czteroosobowej rodziny to koszt rzędu 16-17 złotych. Najlepiej smakują z samodzielnie wykonanym twarogiem.
Polecamy:
Twaróg domowy: przepis krok po kroku jak ukwasić mleko i zrobić twaróg
SKŁADNIKI
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- sól
- 200 g podgardla lub słoniny
- 200 g twarogu
1,5 kg ziemniaków
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku zagotować wodę z solą. Na wrzątek kłaść łyżką porcje ciasta.
- Kluski gotować 5-10 minut (w zależności od wielkości) po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową na półmisek.
- Podgardle lub słoninę pokroić w niedużą kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Smażyć, aż skwarki będą rumiane i wytopi się nieco tłuszczu.
- Ciepłe kluski podawać okraszone skwarkami i posypane pokruszonym twarogiem.