Do makaronu dodaje szpinak i karczochy. Ten przepis jest gotowy w 20 minut

Dieta wegetariańska
Aromatyczny makaron ze szpinakiem i karczochami to wspaniały pomysł na obiad bez mięsa. W 20 minut przygotujemy przepyszny posiłek, który smakuje wybornie. Jeśli nie masz pomysłu na ciekawy obiad, ten przepis sprawdzi się doskonale.
Wegetariański obiad w 20 minut. Sprawnie, prosto i szybko
Aromatyczny makaron w wegetariańskim wydaniu. Makaron ze szpinakiem i sercami karczochów to pyszne i sycące danie, które przygotujemy w niecałe 20 minut. Nie ma potrzeby posiadania specjalnych umiejętności, wszystko jest proste, szybkie i zwięzłe.
Ten makaron jest prosty do przygotowania i łatwy w modyfikacji. Jeśli chcemy możemy bez problemu poeksperymentować z przyprawami, dodać do niego mięso, czy też więcej warzyw. Świetnie sprawdzi się również dodatek ciecierzycy, choć wówczas czas przygotowania może się wydłużyć.
To prosty sposób na domowy obiad bez konieczności szukania trudnodostępnych i drogich składników. Co więcej, nie będziemy musieli spędzić w kuchni więcej niż 20 minut. Jeśli więc zależy nam na czasie, ten przepis sprawdzi się doskonale. To prosty sposób na aromatyczny obiad.
Karczochy są bogate w błonnik, białko i wiele składników odżywczych. Szpinak natomiast korzystnie wpływa na poziom żelaza i ciśnienie krwi. Jeśli chcemy, by makaron był jeszcze zdrowszy, możemy zamienić makaron na pełnoziarnisty, a śmietanę na serek śmietankowy i mleko.
SKŁADNIKI
- 400 g makaronu
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 250 ml śmietanki 18 proc.
- 100 g tartego parmezanu
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka serc karczochów
- sól i pieprz
- 1 mała cebula
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Szpinak wrzucamy do rondla i dodajemy 1 łyżkę wody.
- Gotujemy, aż zwiędnie, a następnie przekładamy go do miski.
- W tym samym rondelku rozgrzewamy olej.
- Dodajemy posiekaną cebulę.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy.
- Dodajemy śmietanę.
- Dodajemy parmezan i przyprawy.
- Całość mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje.
- Dodajemy odcedzony makaron, szpinak i pokrojone karczochy.
- Całość dokładnie mieszamy.