Czekoladowy makaron: przepis na nietuzinkowy deser
2021-03-29
średni
30 min
4
Makaron na słodko to nie nowość, ale ten przepis na makaron na pewno będzie miłą odmianą, zwłaszcza dla maluchów. Czekoladowy makaron robi się naprawdę szybko. Można go podawać na wiele sposobów, na słodko lub wytrawnie. Z takim makaronem łatwo też przemycić solidną porcję owoców dla niejadka.
Czekoladowy makaron jest bardzo sycący i można go podawać zarówno na deser, jak i danie główne. W wersji słodkiej sprawdzi się z dodatkiem owoców, sosu waniliowego czy miodu i posiekanych orzechów. Jako danie główne stanowi ciekawe tło dla lekkich sosów, ryb, mięsa czy warzyw.
SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej
- 30 g czekolady o wysokiej zawartości kakao (jeśli użyjemy zwykłej gorzkiej czekolady makaron będzie nieco słodszy)
- 25 g ciemnego kakao
- 2 duże jajka
- 2 żółtka
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali i odstawiamy do ostygnięcia.
- W tym czasie przesiewamy mąkę z kakao, dodajemy jajka, żółtka i szczyptę soli. Dodajemy stopioną czekoladę i wyrabiamy przez około 10-15 minut na gładkie ciasto, owijamy je folią i wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę, aby odpoczęło.
- Kiedy ciasto będzie już odpowiednio twarde, dzielimy je na części, wałkujemy (wałkiem lub maszynką do makaronu) i kroimy wedle upodobań.
- Im drobniejszy makaron, tym krótszy czas gotowania. Ze względu na ciekawy kolor ciasta bardzo efektownie będą wyglądały nieco szersze wstążki (tagliatelle, fettuccine) oraz ravioli, np. z serkiem mascarpone. Po przygotowaniu makaron można wysuszyć i zostawić na później, jak w przypadku tradycyjnego makaronu domowej roboty.
- Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.