Cudowny makaron zapiekany z jabłkami i winem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Makaron zapiekany z jabłkami i winem to świetny pomysł na słodkie danie dla całej rodziny. Lekki i smakowity zachwyci dużych i małych smakoszy. Nie należy obawiać się dodatku wina, bowiem cały alkohol ulotni się podczas gotowania, pozostawiając jedynie smak.
Kup online
Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i zamknij ich smak w butelkach z naszym praktycznym przewodnikiem! Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 200 g makaronu np. nitek lub kolanek
- 500 g jabłek
- 100 ml białego wina wytrawnego
- 2-4 białka
- 100 g cukru pudru
- sól i cynamon do smaku
- masło i bułka tarta do przygotowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Jabłka umyć, obrać, przekrajać na pół, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić drobno lub zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać winem i chwilę dusić.
- Białka ubić na sztywno, następnie dodawać porcjami cukier i dalej ubijać, aż uzyskamy lśniącą i gładką pianę.
- Ugotowany makaron wymieszać z jabłkami i pianą z białek. Przełożyć do naczynia posmarowanego masłem i wysypanego tartą bułką. Wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec 30 minut.