Chrupiący makaron ramen z piekarnika. Przygotujesz go w zaledwie 15 minut

Chrupiący makaron ramen z piekarnika. Przygotujesz go w zaledwie 15 minut
Autor: Shutterstock.com Chrupiący makaron ramen z piekarnika. Przygotujesz go w zaledwie 15 minut
łatwy
15 min
4

Ramen to bez wątpienia hit ostatnich lat. Choć ta przepyszna i sycąca zupa pochodzi z Japonii, to popularnością cieszy się na całym świecie. Co ciekawe, przygotować go można również... na blaszce. Ten przepis to idealna alternatywa, którą szybko przygotujemy.

Chrupiący, szybki i aromatyczny. Ramen z piekarnika to idealny pomysł na obiad

Makaron ramen z piekarnika to dobry pomysł na szybki i pyszny obiad. Łączy w sobie wspaniałe smaki i prostote przygotowania. Nasze kluski będą chrypiące, a danie aromatyczne - a to wszystko przy minimalnym wysiłku.

Przygotowanie całego dania nie zajmie nam więcej niż 15 minut, a resztę pracy zrobi za nas piekarnik. Najważniejszy w tym całym przepisie jest sos, który nadaje naszemu daniu tego charakterystycznego "ramenowego" smaku. 

Dodaj co chcesz. Warzywa nie grają roli

Co ważne, możemy tak naprawdę użyć wszystkich warzyw, jakie mamy pod ręką, sprawdzi się zarówno kapusta, jak i marchew, kukurydza lub papryka. Wszystko zależy od tego, na co mamy ochotę lub czego chcielibyśmy się pozbyć z naszej lodówki.

Możemy również całkowicie zrezygnować z kurczaka i zastąpić go grzybami lub tofu. Dzięki temu wciąż będziemy mogli rozkoszować się pysznym daniem jednak w wersji wegetariańskiej.

Jeśli nie uda nam się wszystkiego zjeść na raz - co jest bardzo możliwe - danie można przechowywać w lodówce nawet do 4 dni. Wystarczy włożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika.

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki sosy sojowego
  • 3 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżko sosu ostrygowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżeczki bulionu z kurczaka
  • 0,5 kilo piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka imbiru
  • szczypiorek
  • 0,5 kg brokułów
  • Groszek cukrowy lub edamame
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • 4 paczki instant ramenu
  • sos sriracha - ewentualnie

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W małej misce mieszamy sos sojowy, olej sezamowy, sos ostrygowy, syrop, Sriracha i bulion z kurczaka.
  • W osobnej misce umieszczamy pokrojonego w kostkę kurczaka, czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekany imbir i 2 łyżeczki wcześniej przygotowanego sosu.
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę.
  • Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie rozłóż brokułu, groszek, olej, szczypiorek i kurczaka.
  • Całość doprawiamy solą i pieprzem.
  • Pieczemy w 190 stopniach, aż kurczak lekko zbrązowieje.
  • W wodzie gotujemy makaron ramen, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą.
  • Kluski dodajemy na blaszkę z mięsem i warzywami.
  • Całość polewamy pozostałym sosem.
  • Podpiekamy kilka minut.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej